Вийшли перші огляди відеокарти GeForce RTX 4080

Сьогодні компанія Nvidia дозволила публікацію оглядів відеокарти GeForce RTX 4080 в модифікації Founders Edition. У цьому матеріалі ми пропонуємо ознайомитись з результатами тестів нового 3D-прискорювача від закордонних колег. Варто додати, що наш огляд GeForce RTX 4080 буде опубліковано до кінця цього тижня.

GeForce RTX 4080

В основі відеокарти GeForce RTX 4080 лежить графічний процесор Nvidia AD103 з архітектурою Ada Lovelace. Для новинки характерні 9 728 ядер CUDA, 304 тензорних й 76 RT-ядер, а також 256-розрядний інтерфейс пам'яті. Відеобуфер представлений 16 гігабайтами GDDR6X з ефективною частотою 23 ГГц та пропускною здатністю близько 736 Гбайт/с. Штатний рівень TGP дорівнює 320 Вт. У продаж GeForce RTX 4080 надійде вже завтра з рекомендованою ціною від 1199 доларів.

GeForce RTX 4080

Модель Founders Edition отримала кулер із вентиляторами на протилежних сторонах. Подібну систему охолодження використовували як GeForce RTX 4090 Founders Edition, так й старші карти GeForce RTX 30-ї серії. Додаткове джерело живлення підключається через (12+4)-контактний роз'єм 12VHPWR, при цьому комплект постачання GeForce RTX 4080 FE включає перехідник на три 8-контактні PCI-E Power.

GeForce RTX 4080GeForce RTX 4080

В ігрових бенчмарках відеокарта GeForce RTX 4080 виступила краще за GeForce RTX 3090 Ti — топовий 3D-прискорювач Nvidia Ampere. Якщо порівняти з флагманською GeForce RTX 4090, то остання демонструє приблизно на 25% кращу продуктивність. В цілому GeForce RTX 4080 підійде для 4K-геймінгу з високими або ультра-налаштуваннями якості графіки.

GeForce RTX 4080GeForce RTX 4080

GeForce RTX 4080GeForce RTX 4080

Більш детальна інформація про продуктивність відеокарти GeForce RTX 4080 доступна за посиланнями: TechPowerUp, Guru3D, ComputerBase, Overclock3D й Tom's Hardware.

Обговорити в форумі (коментарів: 67)

Intel представила технологію FakeCatcher для розпізнавання відео з діпфейками

Розвиток технологій часом призводить до парадоксальних результатів. Серед них популярність відео з діпфейками. Це не лише інструмент для жартівливих відео. У майбутньому діпфейки можуть стати певною загрозою для ЗМІ та корпоративного сегмента. Консалтингова компанія Gartner прогнозує, що на розв'язання супутніх проблем кібербезпеки у майбутньому великі компанії можуть витратити до 188 мільярдів доларів. Наявні методи верифікації відео вимагають завантаження та тривалого аналізу з метою виявлення підробки. Нова технологія Intel FakeCatcher на базі штучного інтелекту здатна помітно прискорити цей процес.

Платформа Intel для виявлення діпфейків — це перший у світі детектор діпфейків у реальному часі, який повертає результати за мілісекунди, що дозволяє визначити підроблені відео з точністю до 96%. Технологія використовує апаратне та програмне забезпечення Intel, працює на сервері та взаємодіє через вебплатформу. Програмне забезпечення включає оптимізовану програмну архітектуру та набір спеціалізованих інструментів: OpenVino для алгоритмів ШІ з розпізнавання облич та орієнтирів; багатопотокова оптимізація на базі Intel Integrated Performance Primitives; набір інструментів OpenCV для обробки зображень та відео в реальному часі; оптимізація блоків логічного висновку за допомогою Intel Deep Learning Boost та Intel Advanced Vector Extensions 512. Також використовується платформа Open Visual Cloud, щоб надати інтегрований програмний стек для сімейства процесорів Intel Xeon Scalable. Одночасно запускається до 72 різних потоків аналізу на процесорах Intel Xeon Scalable 3-го покоління.

Більшість детекторів на основі глибинного навчання проглядають необроблені дані, щоб знайти ознаки недостовірності. FakeCatcher працює за іншим принципом, вишукуючи підказки достовірності відео, оцінюючи те, що робить нас людьми — тонкий кров'яний потік в пікселях відео. Коли наші серця перекачують кров, вени змінюють колір. Сигнали кровотоку зчитуються з усієї поверхні обличчя, далі алгоритми переводять ці сигнали в просторово-часові карти. Потім, використовуючи глибинне навчання, можна визначити, справжнє відео чи підробка.

Існує кілька варіантів використання FakeCatcher. Соціальні мережі можуть використовувати технологію, щоб користувачі не завантажували діпфейкові відео. ЗМІ можуть використовувати детектор, щоб уникнути ненавмисного поширення фальшивих відео. Некомерційні організації можуть використовувати платформу, щоб відкрити можливість виявлення діпфейків для всіх.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Kalush та інші українські виконавці потрапили до саундтреку Need for Speed Unbound

Цієї осені виходить довгоочікуване продовження серії Need for Speed. Нова гра з підзаголовком Unbound вже отримала неоднозначну реакцію у гравців через специфічну візуальну стилістику з мальованими ефектами. Гра намагається бути модною та орієнтованою строго на молоде покоління, і її музичний супровід повністю цьому відповідає. Electronic Arts та Criterion Games представили офіційний саундтрек із 68 хіп-хоп композицій.

У добірку увійшли композиції від виконавців із різних країн. Серед них є і кілька українських виконавців. Це Kalush та Alyona Alyona з треком «Гори», Аліна Паш з піснею «Воїн» та гурт Grebz.

Плейлист із повними версіями пісень Need for Speed Unbound доступний у сервісі Spotify. Вихід гри заплановано на 5 грудня цього року.

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Опубліковано попередні специфікації мобільних чипів Intel Raptor Lake-HX

Модельний ряд процесорів Intel Core 13-го покоління (Raptor Lake) незабаром поповниться лінійкою мобільних чипів із суфіксом «HX». Ці CPU близькі за характеристиками до настільних рішень й знайдуть застосування у топових ігрових ноутбуках та мобільних робочих станціях. До речі, такий пристрій вже готує компанія Razer.

Intel Core

Флагманський Intel Core i9-13900HX зможе запропонувати 8 високопродуктивних ядер Raptor Cove та 16 енергоефективних ядер Gracemont. Його оснащення також включає 36 Мбайт кешу третього рівня, контролер пам'яті DDR4-3200/DDR5-5600 та графічний блок Xe-LP. Частота P-ядер у режимі Turbo Boost досягатиме 5,4 ГГц. З попередніми характеристиками мобільних CPU Raptor Lake можна ознайомитись у таблиці нижче.

Intel Core

Про параметри PBP (Processor Base Power) та MTP (Maximum Turbo Power) на цю мить, на жаль, інформації не надходило. На думку закордонних колег, вони становитимуть 55 та 157 Вт відповідно. Такі ж показники характерні для HX-серії процесорів Intel Core 12-го покоління.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

AMD розповіла про переваги карт Radeon RX 7900 XT/XTX у порівнянні з GeForce RTX 4080

Напередодні офіційного старту продажів GeForce RTX 4080 компанія AMD вирішила нагадати про вихід відеокарт RDNA 3-го покоління. Відповіддю на новинку Nvidia є моделі Radeon RX 7900 XT/XTX. Вони не тільки коштуватимуть дешевше «зеленого» візаві, але й мають низку інших переваг.

Radeon RX 7900 XT/XTX

В еталонних Radeon RX 7900 XT/XTX компанія застосувала систему охолодження з радіатором на базі випарної камери та трьома вентиляторами. За габаритами новинки не сильно більше попередниць, що AMD теж вважає плюсом на тлі GeForce RTX 4080. Ще однією цікавою особливістю стала наявність датчика температури впускного повітря.

Radeon RX 7900 XT/XTXRadeon RX 7900 XT/XTX

Відеокарта Radeon RX 7900 XTX використовує друковану плату з 20-фазним блоком VRM, додаткове джерело підключається через пару 8-контактних роз'ємів PCI-E Power. На задню панель виведені інтерфейси HDMI 2.1 a, DisplayPort 2.1 (x2) і USB Type-C. В той самий час Nvidia обмежилася в новому поколінні відеокарт роз'ємами DisplayPort 1.4a.

Radeon RX 7900 XT/XTXRadeon RX 7900 XT/XTX

Про продуктивність GeForce RTX 4080 ми дізнаємось сьогодні ввечері з перших оглядів. З цієї причини AMD на опублікованих слайдах порівнює продуктивність відеокарт RDNA 3 з топовим рішенням минулого покоління — Radeon RX 6950 XT. Результати виглядають багатообіцяюче, проте ми, як завжди, рекомендуємо дочекатися незалежних тестів.

Radeon RX 7900 XT/XTXRadeon RX 7900 XT/XTX

У продаж відеокарти Radeon RX 7900 XT та Radeon RX 7900 XTX надійдуть 13 грудня за рекомендованою ціною від $899 та $999 відповідно.

Radeon RX 7900 XT/XTX

Джерела:
TechPowerUp
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Згідно з першими тестами GeForce RTX 4080 на 19% швидше GeForce RTX 3090 Ti

Вже 16 листопада стартує офіційний продаж другої відеокарти Nvidia на базі архітектури Ada Lovelace. Сьогодні ми побачимо великі огляди GeForce RTX 4080 від спеціалізованих видань. Але деякі власники нових відеокарт, не обтяжені зобов'язаннями договору про нерозголошення, поспішають порадувати нас першими тестами. У тому числі китайський блогер, відомий своїми ранніми оглядами. У своєму відео він провів повноцінне порівняння GeForce RTX 3090 Ti, GeForce RTX 4080 та GeForce RTX 4090.

Проведено порівняння у ряді ігор, включаючи Forza Horizon 5, Cyberpunk 2077, Borderland 3, Total War Troy та Shadow of the Tomb Raider. У всіх випадках задіяно роздільну здатність 4K. За підсумками, середня перевага GeForce RTX 4080 над GeForce RTX 3090 Ti сягла 19%, а відставання GeForce RTX 4080 від GeForce RTX 4090 перевищило 30%.

Тести проведені на базі системи із процесором Core i9-13900K. Існують невеликі відмінності в конфігурації пам'яті на різних системах — ПК з GeForce RTX 4080 використовував DDR5-6200, в інших випадках була залучена пам'ять DDR5-6800. Також варто відзначити, що стара серія представлена топовою версією Zotac GeForce RTX 3090 Ti PGF.

При цьому в руках у китайського оглядача теж виявилася нестандартна відеокарта GeForce RTX 4080 із двома BIOS. Одна прошивка передбачає стандартне обмеження потужності в 320 Вт, друга прошивка підвищує ліміт до 450 Вт. Автор провів дослідження масштабування продуктивності при різній потужності та з'ясував, що в діапазоні від 280 Вт до 320 Вт результати практично не відрізняються. Явне падіння результатів помітне лише при зменшенні ліміту до 260 Вт. Це чудова новина для тих, хто хоче «утихомирити» ненажерливу GeForce RTX 4080 шляхом ручних налаштувань.

Нагадаємо, що в основі GeForce RTX 4080 графічний процесор AD103 з 9 728 потоковими процесорами, а у GeForce RTX 4080 процесор AD102 з 16 384 активними потоковими процесорами CUDA. Також молодша флагманська відеокарта оснащена 16 ГБ GDDR6X відеопам'яті на 256-розрядній шині.

Джерело:
Videocardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Call of Duty: Warzone 2.0 стартує 16 листопада

Activision випустила новий трейлер до виходу королівської битви Call of Duty Warzone 2.0. Це розвиток оригінальної Warzone з новими режимами та новими ігровими механіками.

У Warzone 2.0 додадуть нову масштабну карту Аль-Мазра. З'явиться режим DMZ на 100 осіб у дусі Escape From Tarkov – гравці змагатимуться між собою та з ботами. У новій грі буде більше інтерактивних об'єктів, з'явиться стрілянина з води, нові технічні гаджети та інші дрібні зміни.

Старт Call of Duty: Warzone 2.0 намічено на 16 листопада. Гра буде доступна в Steam, і користувачі вже можуть попередньо завантажити її. При цьому треба мати багато вільного місця на вашому накопичувачі, адже для встановлення потрібно 125 ГБ. Гра працює під API DirectX 12 та Windows 10/11. Крім PC одночасно відбудеться реліз на консолях PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One та Xbox Series X/S.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)