VESA опублікувала специфікації інтерфейсу DisplayPort 2.1

Організація VESA (Організація Video Electronics Standards Association) оприлюднила специфікацію інтерфейсу DisplayPort версії 2.1. Оновлений стандарт не передбачає збільшення пропускної спроможності щодо DisplayPort 2.0, який дозволяє без стиснення виводити картинку з роздільною здатністю до 10240 × 4320 пікселів при 60 Гц. Головні нововведення криються в тіснішій інтеграції з USB4 та підвищенні надійності передачі сигналу.

DisplayPort

Гарна новина в тому, що DisplayPort 2.1 не просто зворотно сумісний з попередньою версією інтерфейсу. Завдяки зусиллям VESA та її партнерів усі продукти DisplayPort 2.0 «вже були сертифіковані відповідно до суворішої специфікації DisplayPort 2.1». Це означає, що будь-який графічний процесор, док-станція, монітор та кабель, що пройшов сертифікацію DisplayPort 2.0, повністю сумісний із версією 2.1.

У стандарті DisplayPort 2.1 було впроваджено нову функцію управління пропускною спроможністю, «щоб дозволити тунелюванню DisplayPort більш ефективно співіснувати з іншим трафіком даних введення-виведення по каналу USB4». До того ж довжина кабелів DP40 (з пропускною здатністю 40 Гбіт/с) тепер може перевищувати два метри, а DP80 (80 Гбіт/с) — більше одного метра.

DisplayPort

Варто додати, що про підготовку стандарту DisplayPort 2.1 стало відомо минулого тижня. Його підтримуватимуть відеокарти Radeon RX 7000 на графічних процесорах AMD RDNA 3-го покоління, формальний дебют яких відбудеться третього листопада. В той самий час Nvidia обмежилася в новому поколінні відеокарт інтерфейсом DisplayPort 1.4a.

Джерела:
TechPowerUp
PCWorld

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Gigabyte випустить власні варіанти відеокарт Intel Arc A310 та A380

Список AIB-партерів Intel у найближчому майбутньому поповнить компанія Gigabyte Technology. Одними з перших продуктів тайванців на базі «синіх» GPU стануть відеокарти Arc A310 та A380 альтернативного дизайну. Загалом компанія готує до випуску п'ять моделей із заводським розгоном й без нього.

Gigabyte

На цей час виробництво графічних прискорювачів Intel Arc Alchemist встигли налагодити ASRock, Gunnir, Acer та MSI. Щоправда, остання пропонує відеокарти Arc A-серії лише у складі готових комп'ютерів. До них також мала приєднатися компанія ASUS, але про її варіанти 3D-прискорювачів Intel Arc поки нічого не чутно. Що стосується Gigabyte, то її лінійка буде представлена такими моделями:

  • Gigabyte Arc A380 Gaming OC 6GB (GV-IA380GAMING OC-6GD);
  • Gigabyte Arc A380 Gaming 6GB (GV-IA380GAMING-6GD);
  • Gigabyte Arc A380 6GB WindForce OC (GV-IA380WF2OC-6GD);
  • Gigabyte Arc A380 WindForce 6GB (GV-IA380WF2-6GD);
  • Gigabyte Arc A310 WindForce 4GB (GV-IA310WF2-4GD).

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 10)