Nvidia анонсувала відеокарти GeForce RTX 4090 та RTX 4080 на архітектурі Ada Lovelace

Цього вечора Nvidia у рамках заходу GeForce Beyond представила перші відеокарти на графічній архітектурі Ada Lovelace. Йдеться про моделі GeForce RTX 4090, RTX 4080 16GB та RTX 4080 12GB. Всі вони надійдуть на полиці магазину протягом осені.

GeForce RTX

Графічна архітектура Ada Lovelace принесе з собою нові покоління тензорних та RT-ядер, що відповідають за прискорення трасування променів, а також технологію DLSS 3. Флагманський GPU виготовляється по 4-нм техпроцесу на потужностях TSMC та налічує 76 мільярдів транзисторів. Для порівняння, відеоядро Nvidia GA102, знайоме за топовими картами GeForce RTX 30-ї серії, містить 28,3 млрд елементів.

GeForce RTXGeForce RTX

Модель GeForce RTX 4090 використовує кристал AD102 в конфігурації з 16384 ядрами CUDA, які забезпечують майже 83 Тфлопс обчислювальної потужності, та 384-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер набраний мікросхемами GDDR6X сумарним об'ємом 24 ГБ, пропускна здатність — 1008 Гбайт/с. Штатний рівень TDP складає 450 Вт. У продаж GeForce RTX 4090 надійде 12 жовтня з рекомендованою ціною 1599 доларів.

GeForce RTX

Відеокарта GeForce RTX 4080 буде запропонована в 12- та 16-гігабайтних модифікаціях. Старша версія базується на кристалі AD103 з 9728 ядрами CUDA, оснащена буфером GDDR6X з пропускною здатністю 720 Гбайт/с та характеризується 320-ватним рівнем TDP. Молодша використовує чип AD104 з 7680 ядрами CUDA, 12 гігабайтів пам'яті GDDR6X (504 Гбайт/с) і має 285-ватний TDP.

GeForce RTX

У продаж 3D-прискорювачі GeForce RTX 4080 16GB та RTX 4080 12GB надійдуть у листопаді за рекомендованою ціною 1199 та 899 доларів відповідно.

Обговорити в форумі (коментарів: 150)

Оголошено дату виходу карт AMD Radeon RX 7000 з архітектурою RDNA 3-го покоління

Напередодні презентації GeForce Beyond компанія AMD вирішила нагадати, що не лише Nvidia готує до релізу нові відеокарти. Керівник підрозділу AMD Radeon Скот Херкелман (Scott Herkelman) оголосив, що вихід графічних прискорювачів RDNA 3-го покоління відбудеться третього листопада. Більше подробиць про них компанія оприлюднить у найближчому майбутньому.

AMD RDNA3

У графічних процесорах RDNA 3-го покоління компанія AMD планує наростити продуктивність на ват мінімум у півтора раза відносно RDNA 2. У цьому їй допоможе перехід на 5-нм технологію TSMC, перероблювання обчислювальних блоків GPU та буфер Infinity Cache нового покоління. Втім, найцікавішою особливістю майбутніх відеоядер стане багаточипове компонування.

Згідно з доступною інформацією, процесор AMD Navi 31, основа топових відеокарт Radeon RX 7000-ї серії, містить великий обчислювальний кристал GCD (Graphics Complex Die) та шість чиплетів Memory Complex/Controller Die (MCD). Флагманська модель Radeon RX 7900 XT повинна отримати 12 288 потокових процесорів, 192 МБ кеш-пам'яті та 24-гігабайтний буфер GDDR6 з 384-розрядною шиною.

RDNA3

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

AMD представила мобільні процесори Mendocino з ядрами Zen 2 та графікою RDNA 2

Сьогодні компанія AMD надала офіційний статус лінійці гібридних процесорів Mendocino. Це 6-нм мобільні чипи початкового рівня, розраховані на використання у порівняно недорогих ноутбуках. В основі нових APU лежить мікроархітектура Zen 2, а графічна підсистема представлена відеоядром RDNA 2-го покоління.

AMD Mendocino

Гібридні чипи Mendocino увійдуть до лінійки Ryzen/Athlon 7020. Про нову схему маркування мобільних процесорів AMD ми розповідали в окремому матеріалі. У розпорядженні APU Mendocino є до чотирьох ядер Zen 2 із підтримкою технології SMT, 4 МБ кеш-пам'яті третього рівня, контролер LPDDR5 та вбудована графіка Radeon 610M. Штатний рівень TDP знаходиться у діапазоні від 8 до 15 Вт.

AMD Mendocino

Більш розгорнуту специфікацію AMD поки що не наводить. Однак з неофіційних джерел відомо, наприклад, що з пам'яттю LPDDR5 процесори Mendocino працюють у 64-розрядному режимі, а відеоядро Radeon 610M містить лише два блоки Compute Units (CU). Для порівняння, iGPU процесорів Ryzen 6000 (Rembrandt) налічує до 12 CU.

AMD MendocinoAMD Mendocino

AMD MendocinoAMD Mendocino

У продажі перші ноутбуки з гібридними процесорами AMD Ryzen/Athlon 7020 (Mendocino) надійдуть в останньому кварталі цього року.

AMD Mendocino

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Intel готує до відправки першу партію відеокарт Arc A770 Limited Edition

Корпорація Intel з кожним днем все ближча до релізу топових відеокарт Arc Alchemist. Найближчим часом процесорний гігант відвантажить першу партію графічних прискорювачів Arc A770 Limited Edition. Про це повідомив генеральний директор Intel Пет Гелсінджер (Pat Gelsinger) у своєму Twitter.

Arc A770 Limited Edition

«Дощового недільного вечора отримав несподівану посилку від Раджі Кодурі — Intel Arc A770. Зараз ми готуємо першу партію карток A770 до відправки в роздріб», — розповідає голова Intel.

Варто додати, що спочатку Intel планувала вивести на ринок відеокарти Arc Alchemist у першій половині цього року. Формально компанія не порушила обіцянку й таки випустила модель початкового рівня Arc A380. Водночас старші 3D-прискорювачі Arc A-серії досі не отримали точну дату релізу, не кажучи про рекомендовані ціни. Цілком можливо, що компанія розкриє цю інформацію наступного тижня в рамках конференції Intel Innovation (27-28 вересня).

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Голова AMD виступить з доповіддю на виставці CES 2023

Останніми роками став традицією виступ генерального директора AMD Лізи Су на виставці споживчої електроніки Consumer Electronics Show (CES). Не стане винятком і CES 2023. Доктор Су виступить з доповіддю у так званий «нульовий день» виставки четвертого січня та розповість про «наступне покоління інновацій у галузі високопродуктивних та адаптивних обчислень».

Лиза Су

«За останні кілька років комп'ютери стали важливою й всепроникною частиною нашого повсякденного життя, допомагаючи кожному з нас адаптувати те, як ми працюємо та вчимося віддалено, зберігаючи при цьому зв'язок та розважаючись. Я дуже рада можливості виступити з основною доповіддю на виставці CES 2023, щоб розповісти про наступне покоління інновацій у галузі високопродуктивних та адаптивних обчислень, а також про продукти, які розширять межі можливого та відіграють важливу роль у вирішенні наших найважливіших завдань», — розповідає голова AMD.

Що стосується продуктів, які AMD має представити на CES 2023, то до їх переліку напевно увійде наступне покоління гібридних процесорів для ноутбуків. Раніше компанія пообіцяла представити на початку 2023-го два сімейства мобільних процесорів Ryzen 7000: Phoenix Point та Dragon Range. Обидві лінійки базуються на мікроархітектурі Zen 4. Ймовірно, AMD також торкнеться теми високопродуктивних серверних чипів та графічних прискорювачів RDNA 3-го покоління.

Джерело:
CES

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Знайомимося з відеокартою GeForce RTX 4090 у версії Founders Edition

Напередодні презентації GeForce Beyond у вільному доступі опинилось перше фото відеокарти GeForce RTX 4090 у модифікації Founders Edition. Майбутній флагман Nvidia отримає трислотову систему охолодження з вентиляторами на протилежних сторонах та зовні нагадує GeForce RTX 3090 Ti. З особливостей можна відзначити новий шрифт логотипа та більший діаметр вентилятора. До речі, раніше цього місяця було опубліковано світлину GeForce RTX 4080 в аналогічному виконанні.

GeForce RTX 4090 Founders Edition

Офіційна презентація відеокарт GeForce RTX 40-ї серії на базі архітектури Ada Lovelace відбудеться цього вечора о 18:00 за київським часом. Слідкувати за презентацією Nvidia можна буде як у цій новині, так і на офіційному YouTube-каналі «зелених». Як завжди, про найважливіші новинки ми розповімо в окремих матеріалах.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 49)