AMD Radeon RX 7900 XT: дизайн друкованої плати та інші особливості

Німецький журналіст Ігор Валлоссек (Igor Wallossek) опублікував нові подробиці про відеокарту Radeon RX 7900 XT. На основі інформації із власних джерел він розповів про основні особливості друкованої плати флагманського 3D-прискорювача AMD RDNA 3.

AMD Radeon RX 7900 XT

Графічний процесор AMD Navi 31, як і очікувалося, отримає один великий обчислювальний кристал GCD (Graphics Complex Die) та шість чиплетів Memory Complex/Controller Die (MCD). Навколо нього розпаяно дванадцять мікросхем GDDR6, що підтверджує наявність 384-розрядного інтерфейсу пам'яті. Судячи з кількості чипів, обсяг відеобуфера становитиме 24 гігабайти.

AMD Radeon RX 7900 XT

Для підключення додаткового джерела живлення передбачено три 8-контактні роз'єми PCI-E Power. Втім, схемотехнічний дизайн плати ще не остаточний, і у фінальній версії AMD може використати (12+4)-контактний роз'єм 12VHPWR. Система живлення відеокарти виконана за 21-фазною схемою. Для виведення зображення передбачено три порти DisplayPort та один HDMI (імовірно версій 2.0 та 2.1 відповідно).

У таблиці нижче зібрано попередні характеристики графічних процесорів AMD RDNA 3-го покоління. На жаль, точні терміни анонсу нових GPU все ще залишаються невідомими.

AMD Radeon RX 7900 XT

Джерела:
Igor's Lab
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Майнінг криптовалюти Ethereum добіг кінця

Сьогодні відбулося довгоочікуване оновлення мережі Ethereum, відоме як Merge («злиття»). В результаті криптовалюта перейшла з моделі Proof-of-Work (PoW), при якій обробка транзакцій здійснювалась силами майнерів, на Proof-of-Stake (PoS), коли транзакції будуть підтверджуватись власниками альткоїну. Іншими словами, класичний майнінг цієї криптовалюти пішов у минуле.

Ethereum

Враховуючи, що в останні роки Ethereum був найбільш популярним альткоїном серед GPU-майнерів, перехід на PoS напевно обрадує геймерів та ПК-ентузіастів, які бажають оновити графічну підсистему комп'ютера. За кордоном відеокарти Radeon RX 6000 та GeForce RTX 30-ї серії вже можна придбати дешевше за рекомендовану ціну. Залишилося дочекатися, коли ця тенденція дістанеться українських магазинів.

Також не варто забувати, що до кінця цього року AMD та Nvidia представлять наступне покоління 3D-прискорювачів. «Зелені» почнуть з релізу моделі GeForce RTX 4090, формальний анонс якої очікується наступного тижня, на що команда Лізи Су відповість випуском карток Radeon RX 7000 з багаточиповими GPU.

Обговорити в форумі (коментарів: 235)

Технології масштабування Intel XeSS та Nvidia DLSS порівняли у Shadow of the Tomb Raider

На YouTube-каналі Digital Foundry вийшов повноцінний огляд технології масштабування Intel XeSS (Xe Super Sampling). Експерти протестували її у грі Shadow of the Tomb Raider на відеокарті Arc A770, порівнявши з найближчим аналогом конкурентів.

Shadow of the Tomb Raider

За принципом роботи технологія Intel XeSS близька до Nvidia DLSS. Вона теж використовує алгоритми штучного інтелекту, а для її прискорення в графічних ядрах Xe-HPG передбачені спеціальні матричні движки. Що виділяє XeSS на тлі DLSS, так це можливість роботи на інтегрованих відеоядрах Intel, а також на GPU інших виробників. Щоправда, у цьому випадку ефективність XeSS буде гіршою, ніж на відеокартах Arc Alchemist.

Intel XeSSIntel XeSS

Intel XeSS

Загалом, як зазначають фахівці Digital Foundry, технологія Intel XeSS практично не поступається актуальній версії Nvidia DLSS. Для пересічного геймера різниця між цими двома методами масштабування буде непомітною. Однак у деяких випадках активація XeSS може супроводжуватися появою графічних артефактів, так що програмістам Intel ще є над чим попрацювати.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)