Intel: відеокарта Arc A770 на 14% швидше за GeForce RTX 3060 в іграх з трасуванням променів

Корпорація Intel продовжує ділитися подробицями про старші відеокарти Arc A-серії, реліз яких відбудеться найближчими місяцями. На цей раз вона розкрила продуктивність флагманської Arc A770 в іграх з ефектами на базі трасування променів. Якщо вірити офіційним бенчмаркам, новинка в середньому на 14% швидше за GeForce RTX 3060.

Intel Arc A770

Детальні характеристики відеокарти Intel Arc A770, як і раніше, не розголошуються. Згідно з наявними даними, вона базується на графічному процесорі ACM-G10 у конфігурації з 32 Xe-ядрами та оснащена 16-гігабайтним буфером GDDR6. Для апаратного прискорення трасування променів передбачено 32 блоки Ray Tracing Unit (RTU).

Intel Arc A770

Швидкодія 3D-прискорювачів замірялася у роздільній здатності Full HD. Відеокарта Intel Arc A770 поступилася «зеленому» візаві тільки в чотирьох проєктах: F1 2022, Guardians of the Galaxy, Battlefield V й Deathloop. Також додамо, що без «допінгу» у формі однієї з технологій масштабування частота кадрів у деяких іграх далека від комфортного показника.

Intel Arc A770

Крім того, Intel поділилася результатами тестів Arc A770 з активною технологією масштабування XeSS (Xe Super Sampling). У роздільній здатності 1440p її активація дозволяє збільшити середню частоту кадрів приблизно на 47% у режимі «Баланс» та на 74% у режимі «Продуктивність». Залишилося дізнатися, наскільки сильно при цьому постраждає якість зображення.

Intel Arc A770

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Швидкість передачі даних через USB4 Version 2.0 зросте до 80 Гбіт/с

Організація USB Promoter Group анонсувала нову версію інтерфейсу USB4. Стандарт USB 4 Version 2.0 передбачає збільшення пропускної здатності до 80 Гбіт/с, а також використання давно знайомого роз'єму USB Type-C. Фінальні специфікації інтерфейсу будуть опубліковані до кінця осені.

USB Type-C

Нагадаємо, стандарт USB4 (40 Гбіт/с) було затверджено у другій половині 2019-го. В його основу лягли специфікації інтерфейсу Thunderbolt 3, протокол якого незадовго до цього Intel зробила загальнодоступним. Сьогодні порти USB4 можна зустріти в нових материнських платах та ноутбуках, а зворотна сумісність з інтерфейсами USB та Thunderbolt забезпечує можливість підключення найрізноманітніших пристроїв.

Стандарт USB4 Version 2.0 окрім збільшеної пропускної спроможності отримає оновлені протоколи тунелювання DisplayPort та PCI Express. Зрозуміло, передбачено зворотну сумісність з USB4 версії 1.0, USB 3.2, USB 2.0 й Thunderbolt 3. Перші пристрої, обладнані портами USB 4 2.0, вийдуть не раніше 2023-2024 років.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

На перший запуск плати ASRock X670E Steel Legend може піти понад шість хвилин

Вихід нової процесорної платформи рідко обходиться без «дитячих хвороб». AMD AM5 не стане винятком. Її перші власники, наприклад, можуть зіткнутися з тривалим завантаженням комп'ютера при першому запуску або після скидання CMOS. Причиною такої поведінки системи є тренування пам'яті.

ASRock X670E Steel Legend

Судячи з наклейки на материнській платі ASRock X670E Steel Legend, на перший запуск комп'ютера з процесором Ryzen 7000 (Raphael) може піти від 100 до 400 секунд, тобто понад шість хвилин. Час залежатиме від числа та місткості модулів DDR5. Найбільше доведеться чекати тим, хто вирішить оснастити свій комп'ютер чотирма 32-гігабайтними модулями DDR5.

ASRock X670E Steel Legend

Гарна новина в тому, що ASRock вже виправила цей недолік через оновлення прошивки UEFI. Це означає, що покупці X670E Steel Legend з нових партій, напевно, не зіткнуться з вищеописаною поведінкою системи. З іншого боку, першопрохідникам все ж таки доведеться витратити час на тренування пам'яті та перепрошивку UEFI.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

Чутки: опубліковано перше фото відеокарти GeForce RTX 4080

До кінця року Nvidia анонсує нове покоління відеокарт GeForce RTX, тому не дивно, що Мережею вже розлетілося фото однієї з новинок. На опублікованій світлині нібито відбито модель GeForce RTX 4080. Зараз важко судити про автентичність пристрою, так що рекомендуємо ставитися до наведеної нижче інформації зі здоровим скептицизмом.

GeForce RTX 4080

Відеокарта GeForce RTX 4080 зовні схожа на актуальну GeForce RTX 3090. Вона отримала досить велику систему охолодження з вентиляторами на протилежних сторонах та, за попередньою інформацією, займає три слоти розширення. В очі також впадає логотип RTX 4080. Зарубіжні колеги з'ясували, що його шрифт практично ідентичний NVIDIA Sans NALA, який компанія з недавніх пір використовує на своєму офіційному сайті.

GeForce RTX 4080

Якщо говорити про характеристики GeForce RTX 4080, то неофіційні джерела приписують їй графічний процесор Nvidia AD103-300. Відеокарта має отримати 9728 ядер CUDA та 16-гігабайтний буфер GDDR6X з 256-розрядним інтерфейсом.

GeForce RTX 4080

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 34)