Процесори Intel Core 13-го покоління отримають від 4 до 24 ядер

Найближчими місяцями Intel виведе на ринок лінійку процесорів Core 13-го покоління (Raptor Lake-S) для платформи LGA1700. Анонс нових чипів відбудеться на конференції Intel Innovation, що пройде 27-28 вересня. За традицією, напередодні офіційної презентації у Мережі опинилися характеристики майбутніх процесорів.

Intel Core

Специфікації моделей K-серії відомі вже деякий час. На цей раз були опубліковані характеристики CPU Core 13-го покоління із заблокованим на підвищення множником. Їхній модельний ряд буде представлений рішеннями з кількістю ядер від 4 до 24 штук. Наприклад, Core i3-13100 отримає чотири ядра Raptor Cove, а чипи класу Core i9 використовують зв'язку із 8 ядер Raptor Cove та 16 ядер Gracemont.

Raptor Lake-S

Для процесорів Raptor Lake-S чипмейкер підготував три варіанти кристалів. Вони відрізняються за максимальним числом ядер, причому неофіційні джерела називають кристали зі степінгом C0 «рефрешем» Core 12-го покоління (Alder Lake). Додамо, що головні відмінності між сімействами Raptor Lake-S та Alder Lake-S криються у кількості ядер, тоді як архітектурні нововведення будуть порівняно невеликими.

У продаж процесори Core 13-го покоління, а також материнські плати на чипсетах Intel 700-ї серії надійдуть в середині осені.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 74)

Nvidia розповість про GPU Hopper та процесор Grace на конференції Hot Chips

З 21 по 23 серпня у віртуальному форматі відбудеться тридцять четверта конференція Hot Chips. Цей технологічний симпозіум проходить щорічно у серпні та збирає провідних спікерів зі світу високих технологій.

У програмі конференції заплановано виступи представників Intel, Nvidia, AMD, MediaTek Tesla Motors, ARM, Samsung та інших технологічних компаній. Крім того, з доповіддю «Semiconductors Run the World» виступить генеральний директор Intel Пет Гелсінджер (Pat Gelsinger).

Nvidia Grace

Основними темами Nvidia у рамках Hot Chips стануть графічні процесори сімейства Hopper, ARM-процесор Grace, а також однокристальні системи Orin та комутатори NVLink Switch.

Наприклад, технологія NVLink-C2C використовується як для поєднання кількох чиплетів в одному процесорі Grace, так і для зв'язку з графічним процесором Hopper. Таке підключення передає дані швидкості 900 ГБ/с. Це в сім разів перевищує можливості протоколу PCI Express 5.0, при цьому NVLink-C2C має вп'ятеро кращу енергоефективність.

Nvidia

Nvidia Grace являє собою процесор зі 144 ядрами Arm Neoverse. Він створений для вирішення складних обчислювальних завдань та може запропонувати контролер пам'яті LPDDR5X із пропускною здатністю інтерфейсу один терабайт на секунду. Тепловий пакет Nvidia Grace складає 500 Вт.

На основі технології NVLink-C2C компанія запропонує комутатор NVLink Switch. Він дозволяє зв'язати 32 системи Nvidia H100 в один суперкомп'ютер, який забезпечує пікову продуктивність штучного інтелекту в один ексафлопс.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Вийшла фінальна версія Quake Champions

Шутер Quake Champions покинув ранній доступ. Через п'ять років з моменту запуску, 18 серпня 2022, оголошено про вихід фінальної версії гри.

Quake Champions є прямим спадкоємцем легендарного шутера Quake III: Arena з безліччю унікальних героїв. На жаль, гра не вийшла за межі нішевого продукту і не здобула великої популярності за ці п'ять років. Навіть новина про вихід повної версії пройшла непомітно. id Software та Bethesda Softworks не представили жодного відеоролика до цієї події.

Нагадуємо, що Quake Champions доступна абсолютно безплатно, у тому числі у сервісі  Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Gigabyte та Samsung готуються до релізу NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI-E 5.0

Слідом за Corsair підігрівати інтерес до власних NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI Express 5.0 взялися інші виробники. Gigabyte Technology анонсувала лінійку SSD Aorus Gen5 10000, куди увійдуть пристрої об'ємом від 1 до 4 Тбайт. Основою новинок послужила платформа Phison PS5026-E26 у комбінації з мікросхемами пам'яті 3D NAND TLC та невеликим буфером LPDDR4.

Gigabyte

Gigabyte також надала результати випробувань терабайтного Aorus Gen5 10000 у тестовому наборі CrystalDiskMark. Накопичувач забезпечив максимальну швидкість послідовного читання в районі 12,5 Гбайт/с та послідовного запису на рівні 10 Гбайт/с. Ці показники типові для платформи Phison PS5026-E26 та будуть характерні для більшості NVMe-накопичувачів на її основі.

Gigabyte

В той самий час Samsung опублікувала тизер M.2 SSD наступного покоління. Південнокорейський чипмейкер не розкриває, про який саме накопичувач йде мова, проте можна з упевненістю говорити, що зображення присвячене лінійці 990 PRO. Ці SSD вже відзначилися в базі організації PCI-SIG та використовують інтерфейс PCI Express 5.0 x4.

Samsung

Джерела:
WCCFTech
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Оновлена Kena: Bridge of Spirits незабаром вийде у Steam

Рік тому вийшла симпатична пригодницька гра Kena: Bridge of Spirits про юну провідницю духів, яка разом із маленькими кумедними помічниками протистоїть темним силам і очищає ліс від скверни. Гра отримала тепле приймання від профільної преси та гравців. Але весь цей час на платформі PC купити проєкт можна було лише в Epic Games Store.

Незабаром Kena: Bridge of Spirits втратить статус ексклюзиву Epic. 27 вересня у Steam виходить оновлена версія, яка отримає новий контент.

З'явиться «Нова гра+» з новими ворогами. Додадуть нові випробування і нові скіли для героїні. Також з'явиться покращений фоторежим.

Ми детально розбирали продуктивність гри в окремому огляді.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)