Знайомимося з топовими платами для процесорів AMD Ryzen 7000

У рамках заходу AMD Meet The Experts відбулася презентація материнських плат для процесорів Ryzen 7000 (Raphael/Zen 4). ASUS, ASRock, Gigabyte, MSI та Biostar розкрили подробиці про топові рішення з набором логіки X670(E). Нагадаємо, що процесори Ryzen 7000 позбавлені підтримки ОЗП DDR4, тому спільною рисою нових плат стали роз'єми під модулі DDR5.

AMD X670

ASUSTeK Computer запропонує до дебютних чипів AMD Zen 4 плати ROG Crosshair X670E Extreme та ROG Crosshair X670E Hero. Завдяки (20+2)- та (18+2)-фазним системам живлення процесорного гнізда вони повинні зацікавити любителів оверклокінгу. Також не можна не відзначити значний набір портів і роз'ємів, включаючи високошвидкісні мережні інтерфейси, слоти PCI Express 5.0 і порти USB4.

AMD X670

AMD X670

У випадку Gigabyte найпросунутіші плати для чипів AM5 вийдуть під брендом Aorus. Вендор готує до випуску кілька таких моделей: X670E Aorus Xtreme та Master, а також X670 Aorus Pro AX та Elite AX. Зі специфікаціями новинок можна ознайомитися в таблиці нижче. Також Gigabyte підтвердила роботу над платою Tachyon, адресованої екстремальним оверклокерам. В її основу ляже чипсет AMD B650, а не «двоголовий» X670.

AMD X670AMD X670

AMD X670AMD X670

AMD X670

Що стосується MSI, то її флагманською платою з роз'ємом AMD AM5 стане MEG X670E Godlike, про яку ми розповідали в окремому матеріалі. Разом з нею будуть випущені MEG X670E Ace та MPG X670E Carbon WiFi. Їхні ключові особливості розкриваються на слайдах.

AMD X670

AMD X670AMD X670

ASRock готує до релізу одразу п'ять материнських плат на топовому чипсеті AMD: X670E Taichi Carrara, X670E Taichi, X670E Steel Legend, X670E PRO RS та X670E PG Lightning. Такий асортимент дозволить компанії охопити ширший ціновий діапазон. Флагманські моделі по «начинці» не поступаються конкурентам та, наприклад, запропонують 26-фазний блок VRM.

AMD X670

Biostar тим часом готує до випуску модель X670 Valkyrie. Вона отримає 22-фазну систему живлення процесорного гнізда AM5, причому вендор підкреслює використання 105-амперних DrMOS. Короткі характеристики плати доступні нижче.

AMD X670

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

Intel може відкласти старт виробництва чипів Meteor Lake

Видання TrendForce з посиланням на джерела в індустрії повідомляє, що компанія Intel вкотре переглядає плани випуску чипів Meteor Lake. Ці процесори увійдуть до лінійки Core 14-го покоління.

Meteor Lake

Масове виробництво вищезгаданих продуктів спочатку планувалося на другу половину 2022 року, але пізніше було перенесено на першу половину 2023-го через проблеми з конструкцією та технологічними процесами. Тепер цей графік було перенесено на кінець 2023 року, ймовірно, з аналогічних причин.

Як ми пам'ятаємо, для процесорів Meteor Lake характерне багаточипове компонування. Частину мікросхем Intel вироблятиме на своїх підприємствах, а 3-нм графічний блок піде на аутсорс до TSMC.

TrendForce зазначає, що цей інцидент сильно вплинув на плани розширення виробництва TSMC. У результаті Apple залишиться єдиною компанією, що орендує 3-нм потужності, як мінімум до початку 2023 року. Це приведе до заморожування будівництва нових виробничих ліній TSMC, внаслідок чого тайванська компанія скоротить свої капітальні витрати на 2023 рік.

Meteor Lake

Що цікаво, публікацію TrendForce було помічено в Intel, після чого PR-відділ чипмейкера розіслав спростування у великі закордонні видання. У цьому матеріалі сказано, що сімейство Meteor Lake буде випущено у 2023 році, а виробництво йде за графіком.

Ryan Smith — главный редактор портала AnandTech
Ryan Smith — головний редактор порталу AnandTech

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

MSI влаштовує благодійний розіграш для допомоги мешканцям Макарова

Українське представництво MSI спільно із волонтерською організацією «Поруч» запускає благодійний розіграш на допомогу мешканцям міста Макарів Київської області. Багато житлових будинків серйозно постраждали після бойових дій, і люди живуть у напівзруйнованих будівлях, зовсім не готових до холодного періоду. MSI Україна збирає кошти на поновлення будинків кількох сімей.

Щоб долучитися до благодійної акції, достатньо зробити донат від 200 грн, що дозволить вам взяти участь у розіграші надпотужного сучасного ПК від Artline.

Характеристики ПК:

  • Intel Core I9-10900KF
  • MPG Z490 CARBON EK X
  • MSI GeForce RTX 3080 Gaming
  • Team Force 8gb x2
  • MSI MPG A850GF Gold
  • Охолодження Bykski
  • Корпус Artline

Зібрані кошти підуть на відновлення житла для двох багатодітних сімей та двох людей похилого віку. Всі деталі тут або тут.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Один із AIB-партнерів Intel передумав випускати відеокарт Arc A-серії через «проблеми з якістю»

Випуск 3D-прискорювачів Arc Alchemist виявився складнішим завданням, ніж розраховувала Intel, та проходить, м'яко кажучи, зі скрипом. На цей час процесорний гігант вивів на ринок тільки карту початкового рівня Arc A380, хоча спочатку розраховував представити весь модельний ряд у першій половині цього року.

Реліз старших відеокарт Intel Arc A-серії очікується протягом найближчих кількох місяців, але і тут не все гладко. Як повідомляє німецький журналіст Ігор Валлоссек (Igor Wallossek), один із партнерів чипмейкера вирішив зовсім відмовитися від випуску 3D-прискорювачів на GPU Intel через «проблеми з якістю».

Arc A750

Не секрет, що Intel має проблеми з програмним забезпеченням для відеокарт Arc A-серії, проте на цьому приводи для занепокоєння не закінчуються. Раніше в Мережі виринала інформація про архітектурні недоліки GPU Alchemist, які не вдається усунути через графічний драйвер, через що компанія змушена в стислий термін підготувати оновлені версії відеоядер.

Хай там як, Intel не поспішає ділитися розгорнутою інформацією про відеокарти Arc A-серії, тому тим, хто слідкує за ситуацією на ринку дискретних GPU, залишається тільки чекати.

Джерела:
Igor's Lab
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 31)