Офіційно: наступне покоління відеокарт AMD Radeon отримає багаточипові GPU

На Financial Analyst Day компанія AMD також поділилася планами у сфері дискретної графіки. До кінця року чипмейкер планує випустити перші відеокарти Radeon RX 7000-ї серії, засновані на архітектурі RDNA 3. Характерною рисою майбутніх GPU стане багаточипове компонування.

AMD Radeon

Зі скількох кристалів будуть складатися GPU RDNA 3 чипмейкер поки не розкриває, для їхнього випуску планується використовувати 5-нм техпроцес. Серед іншого відзначаються перероблені обчислювальні блоки, а також буфер Infinity Cache нового покоління. У підсумку AMD розраховує в півтора раза збільшити продуктивність на ват відносно графічних ядер RDNA 2.

AMD Navi 3X

Процесори для прискорювачів обчислень AMD перевела на багаточипове компонування минулого року. Наступним етапом стане випуск гібридних процесорів для дата-центрів. У прискорювачах Instinct MI300 компанія планує поєднати кристали CPU на архітектурі Zen 4, GPU-чиплети CDNA 3-го покоління, а також буфер HBM.

AMD CDNA 3AMD CDNA 3

Завдяки такому підходу AMD розраховує в рази збільшити продуктивність щодо актуальних прискорювачів Instinct MI200. Випуск окремих мікросхем здійснюватиметься за 5-нм технологією, причому на слайді компанія відзначає використання тривимірного компонування. Реліз прискорювачів обчислень AMD Instinct MI300 заплановано наступного року.

AMD CDNA 3

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Aliens Dark Descent, Witchfire, Routine та інші ігри, які показали на Summer Game Fest 2022

Вчора ввечері відбулося ігрове шоу Summer Game Fest 2022, на якому пройшли презентації нових і раніше анонсованих ігор. Зокрема, було анонсовано перевидання The Last of Us Part I, про яке ми писали окремо.

Захід розпочався з анонсу нового файтингу Street Fighter 6. Гру обіцяють випустити на всіх платформах наступного року.

Фанати «Чужих» незабаром зможуть знову зануритися у знайому атмосферу. Анонсована гра Aliens: Dark Descent. Проєкт створюється студією Tindalos Interactive за допомогою видавництва Focus Entertainment. Це ізометричний екшен, у якому буде менеджмент команди, апгрейди та прокачування. Реліз заплановано на 2023 рік.

Гравцям показали повноцінну демонстрацію сюжетної кампанії Call of Duty: Modern Warfare II. Гра виходить 28 жовтня цього року.

Було представлено геймплейний трейлер шутера Witchfire від студії The Astronauts. Гру незабаром обіцяють випустити в ранній доступ.

Захід Summer Game Fest порадував відразу кількома хорорами. Показали трейлер похмурого атмосферного проєкту у науково-фантастичному сетингу Routine. Гру вперше анонсували у 2010 році, проте лише зараз вона наблизилася до релізу. Музику до гри пише композитор Мік Гордон, відомий за саундтреком DOOM.

Показали розширений трейлер гри The Callisto Protocol, що створюється Гленом Скофілдом, автором Dead Space. Гра надійде у продаж 2 грудня.

Ще один космічний хорор — Fort Solis. Події у грі відбуваються на Марсі, до роботи над проєктом залучені відомі в індустрії актори — Трой Бейкер та Роджер Кларк (Артур Морган RDR 2).

Також анонсовано нову гру серії Layers of Fears від Bloober Team. Проєкт можна назвати рімейком. Це переосмислення серії на базі Layers of Fear, Layers of Fear: Inheritance та Layers of Fear 2 з новим сюжетом та новими ігровими механіками. Гра створюється на рушії Unreal Engine 5 і запропонує гравцям графіку нового покоління із системою освітлення Lumen та трасуванням променів.

Анонсовано пригодницький платформер Flashback 2.

Представлено трейлер тактичної гри Marvel's Midnight Suns від студії Firaxis Games (серія XCOM).

Окремо варто відзначити анонс кумедної Goat Simulator 3. Це продовження несподіваного хіта про козла, що робить різну дичину. Відео пародіює відомий трейлер Dead island 2. Гра стане ексклюзивом магазину Epic Games Store.

Серед інших анонсів конференції — RTS Stormgate від вихідців із Blizzard, музичний шутер Metal: Hellsinger, доповнення The Delicious Last Course для платформера Cuphead та масштабне оновлення Worldslayer для Outriders.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Процесорні плани AMD: архітектура Zen 5 у 2024 році та більше гігабайта L3-кешу у серверних чипів

У рамках Financial Analyst Day компанія AMD розкрила чимало подробиць про майбутні продукти. Наприклад, торкнулися теми процесорів на архітектурі Zen 4. Цієї осені, як відомо, у продаж надійдуть перші настільні чипи Ryzen 7000 (Raphael) та материнські плати AM5 з підтримкою оперативної пам'яті DDR5.

AMD Zen

Для процесорів Zen 4 характерний приріст IPC (числа виконуваних за такт інструкцій) у районі 8-10% щодо актуальних рішень Zen 3. Водночас 15% збільшення однопотокової швидкодії, про яке не раз говорили представники AMD, буде досягнуто за рахунок тактових частот та переходу на оперативну пам'ять DDR5. Очікується, що співвідношення продуктивність на ват у Zen 4 буде як мінімум на 25% вище, ніж у процесорів Zen 3, а загальна продуктивність зросте більш ніж на 35%.

AMD Zen

AMD Zen

AMD також підтвердила, що гібридні процесори Ryzen 7000 (Phoenix Point), реліз яких запланований на початок 2023-го, будуть мати графічне ядро RDNA 3-го покоління. Для їх випуску використана 4-нм технологія TSMC, а у 2024 році на зміну прийдуть чипи Strix Point, що поєднують ядра Zen 5 та графіку RDNA 3+.

AMD Zen

Технологія 3D V-Cache, яку AMD випробувала на серверних чипах EPYC Milan-X й настільному Ryzen 7 5800X3D, буде використовуватися і в майбутніх процесорах на архітектурах Zen 4 та Zen 5. У разі CPU EPYC обсяг кеш-пам'яті третього рівня перевищить 1 Гбайт. Для порівняння, актуальні чипи Milan-X оснащуються 768 МБ L3-кешу.

AMD Zen

Крім того, лінійка серверних процесорів AMD EPYC 4-го покоління включатиме відразу чотири сімейства. Про чипи Genoa та Bergamo компанія розповідала ще минулого року. У Genoa-X увійдуть моделі зі збільшеним обсягом кеш-пам'яті L3, а процесори Sienna створюються з прицілом на здешевлення платформи та оптимізовану енергоефективність.

AMD Zen

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

The Last of Us Part I офіційно анонсована для PlayStation 5 та PC

Нещодавні чутки про швидкий вихід ремастера The Last of Us отримали офіційне підтвердження.

Відео з трейлером утекло в Мережу ще за годину до офіційного анонсу на Summer Game Fest 2022. Тепер можна насолодитися трейлером у повній якості та високій роздільної якості 4K.

До перевидання The Last of Us Part I увійде оригінальна The Last of Us Part та доповнення Left Behind. Буде поліпшено графіку, управління та різні ігрові елементи.

Оновлена гра виходить на Sony PlayStation 5 вже 2 вересня. Пізніше вона вийде і PC.

Обговорити в форумі (коментарів: 25)