Прискорювачі обчислень AMD Instinct MI300 можуть отримати до восьми чиплетів

Наприкінці минулого року компанія AMD представила прискорювачі обчислень лінійки Instinct MI200 на архітектурі Compute DNA 2. Графічні процесори цих прискорювачів мають чиплетне компонування з двома чипами на одній підкладці. На цьому AMD не зупиниться. За даними Youtube-каналу Moore's Law Is Dead, майбутнє покоління AMD Instinct отримає до восьми чиплетів на одній підкладці.

Прискорювачі обчислень Instinct MI300 вийдуть у кількох варіантах, поєднуючи різну кількість обчислювальних кристалів та стеків пам'яті HBM3. У топової версії буде обчислювальний процесор з вісьма чиплетами та вісьма модулями пам'яті, у середній версії — з чотирма чиплетами та чотирма модулями пам'яті, у найпростішому варіанті — з двома чиплетами та двома модулями пам'яті. Також буде застосовано 3D-пакування, де напівпровідникові блоки нанесені в кілька шарів. На основний інтерпозер нанесений шар контролера вводу/виводу, який виконаний за 6-нм техпроцесом. Зверху на цей шар нанесені обчислювальні модулі, виконані по 5-нм техпроцесу, та модулі пам'яті HBM3.

Площа одного обчислювального кристала становитиме 110 мм², а загальна площа найбільшого багаточипового процесора Instinct MI300 складе величезні 2750 мм². Потужність одного чиплета близько 150 Вт, тому весь пристрій може споживати 600 Вт.

Якихось даних про обчислювальний потенціал такого напівпровідникового «монстра» немає. Анонс AMD Instinct MI300 може відбутися ближче до кінця року.

Згідно з чутками, в ігровому сегменті флагманський Radeon нового покоління також отримає чиплетний GPU.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

ASRock планує випустити відеокарту Radeon RX 6950XT OC Formula

Наближається час анонсу оновлених відеокарт AMD на архітектурі RDNA 2. Очікується три нові моделі з покращеними характеристиками — Radeon RX 6950 XT, Radeon RX 6750 XT та Radeon RX 6650 XT. Раніше ми публікували інформацію про Radeon RX 6750 XT та Radeon RX 6650 XT. Тепер з'явилися дані про першу Radeon RX 6950 XT, яку готує компанія ASRock.

Нова відеокарта ASRock Radeon RX 6950 OC Formula є наступницею Radeon RX 6900 OC Formula. В основі обох моделей графічний процесор Navi 21 у конфігурації з 5120 потоковими процесорами. Ключовою перевагою нової версії стане підвищення ефективної частоти GDDR6 з 16 ГГц до 18 ГГц. Очікується, що буде трохи підвищений ліміт потужності до 350 Вт у референсних версій.

Точних частотних характеристик ASRock Radeon RX 6950XT OC Formula немає, але стара модель була однією з найшвидших версій у лінійці Radeon RX 6900 XT — Boost Clock 2475 МГц і Game Clock 2295 МГц замість 2250/2015 МГц у стандартних моделей.  Це натякає на рекордний заводський розгін також в ASRock Radeon RX 6950XT OC Formula.

Конструктивних відмінностей, ймовірно, не буде. Це великий кулер на три слоти з трьома вентиляторами. Довжина відеокарти 33 см. Подвійний BIOS дозволяє вибирати між продуктивним та тихим режимом. Присутні три роз'єми живлення на вісім контактів. Для виведення зображення передбачено три порти DisplayPort 1.4 та один HDMI 2.1.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Чутки: перші подробиці про The Elder Scrolls VI

Серія ігор The Elder Scrolls є однією з найвідоміших та найпопулярніших у жанрі RPG. А легендарний Skyrim досі зберігає популярність завдяки безлічі модів. Минулого року гра відсвяткувала десятирічний ювілей, на честь чого вийшло чергове перевидання під назвою The Elder Scrolls V: Skyrim Anniversary Edition. Відомо, що триває робота над наступною грою серії. Але після офіційного анонсу у 2018 році компанія Bethesda зберігає повне мовчання.

Нещодавно інсайдер SKULLZI, який раніше відзначився точними даними про інші проєкти Bethesda, поділився інформацією про The Elder Scrolls VI. Він стверджує, що події нової частини розгорнуться в провінції Хаммерфелл, розташованій на північному заході континенту Тамріель. Це споконвічне місце проживання раси редгардів. У новій грі не буде драконів. Автори працюють над розвинутою політичною системою з кланами, зрадою, шлюбами та іншими соціальними елементами. Повноцінна розробка стартувала нещодавно. Над грою працюють підрозділи Bethesda Game Studios в Остіні та Монреалі, які також займалися розробкою Starfield. Реліз The Elder Scrolls VI заплановано на 2025–2026 роки.

Також Bethesda планує ремастери деяких класичних ігор. Зокрема, йдеться про старі The Elder Scrolls та Fallout від inXile Entertainment. Можлива розробка 4X-стратегії за мотивами TES. Йдуть розмови про перезапуск Quake.

Відзначимо, що недавно Bethesda додала кілька старих ігор у Steam:

Перші дві гри The Elder Scrolls та Enemy Territory ви можете отримати безоплатно.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Nvidia тестує відеокарту потужністю 900 Вт

Ми вже змирилися з рекордним енергоспоживанням майбутніх флагманських відеокарт. Згідно з численними чутками, потенційна відеокарта GeForce RTX 4090 споживатиме 600 Вт, а Radeon RX 7900 близько 500 Вт. Виявляється, це не межа. За даними відомого інсайдера Kopite7Kimi, компанія Nvidia готує якогось монстра на 900 Вт! Цей графічний прискорювач використовує GPU AD102, як і GeForce RTX 4090 на 600 Вт. Ось тільки старший брат працює на підвищених частотах і оснащується 48 ГБ пам'яті GDDR6X. Зовнішнє живлення підключається через два 16-контактні роз'єми.

Цей пристрій може бути кандидатом на роль GeForce RTX 4090 Ti. Також Nvidia може відродити лінійку Titan. Хоча на тлі проблем з випуском GeForce RTX 3090 Ti не можна виключати, що далі експериментів діло не піде, або кінцевий продукт вийде в іншому виконанні.

Також Kopite7Kimi вперше розкрив якусь інформацію щодо простіших відеокарт старшого сегмента. Потенційні GeForce RTX 4080 та GeForce RTX 4070 будуть не урізаними версіями GeForce RTX 4090, а отримають окремі GPU з різними характеристиками. В основі GeForce RTX 4080 буде чип AD103 (можливо 10752 потокових процесорів), в основі GeForce RTX 4070 чип AD104 (7680 потокових процесорів). Відеокарти імовірно оснащені 16 та 12 гігабайтами пам'яті GDDR6X з ефективною частотою 21 ГГц. Їхня потужність укладатиметься у звичні рамки 350–300 Вт.

Усі відомі характеристики наведено у таблиці.

Оскільки офіційний анонс нового покоління Nvidia GeForce RTX очікується лише у другій половині року, характеристики кінцевих пристроїв можуть відрізнятись від наведених даних.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 97)