Нові чутки про флагманські відеокарти AMD, Nvidia та Intel

З'явилася нова порція чуток про майбутні топові відеокарти, які незабаром представлять AMD, Nvidia та Intel. Інформацією поділилися відомі інсайдери Kopite7kimi та Gryemon55. Цього разу на нас чекає справжня битва графічних монстрів із вражаючими характеристиками.

Основою потенційного графічного прискорювача Radeon RX 7900XT стане чіп Navi 31. Очікується, що він матиме складне чиплетне компонування з декількома чипами на текстоліті. Інсайдер Greymon55 стверджує, що у Navi 31 буде сім чіпів: два 5-нм чіпи GDC, чотири 6-нм чіпи MCD та додатковий контролер. Блоки GDC — це обчислювальні блоки, MCD — блоки пам'яті. За попередньою оцінкою Navi 31 може отримати до 60 обчислювальних блоків RDNA WGP (30 на один GDC) при загальній кількості потокових обчислювальних ядер 15360 штук. Обсяг кеш-пам'яті Infinity Cache може сягнути 256 або 512 Мбайт. Відеокарта оснащуватиметься звичною пам'яттю GDDR6 при інтерфейсі пам'яті 256 бітів. Енергоспоживання цього рішення досягне 500 Вт. Очікується, що обчислювальний потенціал Navi 31 у 2,5 раза вищий за Navi 21.

Компанія Nvidia демонструє відданість монолітній архітектурі GPU. Топовий чіп Nvidia Ada виконаний за техпроцесом TSMC N5 і включатиме 12 великих кластерів GPC на 144 SM, що у сумі забезпечить 18432 обчислювальних ядра. Цей продукт відноситься до потенційного GeForce RTX 4090, але Nvidia може застосувати до нього іншу систему найменувань. Раніше згадувалося про пам'ять GDDR6X 24 Гбіт/с, тепер йдеться про модулі GDDR6X 21 Гбіт/с (як GeForce RTX 3090 Ti). Обсяг пам'яті сягне 24 ГБ при шині 384 біт. За попередньою оцінкою обчислювальний потенціал вдвічі вищий за потенціал GA102. Потужність цього монстра очікується на рівні 600 Вт.

Реліз топових рішень нового покоління від AMD та Nvidia очікується у другій половині цього року.

Також свого флагмана готує Intel. У недавньому тестовому драйвері згадувалася архітектура нового покоління Xe-HPG під назвою Battlemage і деякий пристрій «ELG_X4», що передбачає конфігурацію з чотирьох чіпів. Також компанія підтвердила, що у майбутньому націлена на преміальний сегмент для ентузіастів, але флагман Battlemage вийде лише у 2023 чи 2024 році. Згідно з попереднім аналізом такий чиплетний процесор може отримати 40 Xe-Core та 1280 Xe-Vector Engines, тобто загалом налічуватиме 20480 обчислювальних ядер FP32.

RTX 4090, RX 7900

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Серверний процесор AMD EPYC Genoa показали без теплорозподільної кришки

До кінця року AMD виведе на ринок серверну платформу Socket SP5 та процесори EPYC Genoa, засновані на архітектурі Zen 4. Зразки нових CPU вже активно тестуються партнерами «червоного» чипмейкера, завдяки чому в Мережі з'явилися нові фото монструозного сокета LGA6096 зі знятою теплорозподільною кришкою.

AMD Zen 4

Новий процесорний роз'єм AMD, як легко зрозуміти з назви, налічує 6096 контактів. Для порівняння, в актуального Socket SP3 їхнє число становить 4094 штуки. Цей приріст насамперед пояснюється переходом на 12-канальну пам'ять DDR5, тоді як нинішні CPU EPYC взаємодіють із DDR4 у восьмиканальному режимі. На додаток максимальна кількість ядер зросте з 64 до 96 одиниць у чипів Genoa (Zen 4) й до 128 ядер у випадку Bergamo (Zen 4c).

AMD EPYC

На опублікованій світлині зафіксовано одного зі старших представників сімейства Genoa. чипмейкер продовжує використовувати чиплетний дизайн, проте цього разу кількість мікросхем з x86-ядрами зросла до дванадцяти штук. Їх випуск здійснюється на потужностях TSMC за 5-нм технологією, а площа складає близько 72 мм². У центрі розташований кристал введення-виведення IOD, що випускається GlobalFoundries за вже знайомими 12-нм нормами. Його площа дорівнює 397 мм².

AMD EPYC

До нововведень майбутньої серверної платформи AMD також входить підтримка високошвидкісного інтерфейсу PCI Express 5.0. Більше подробиць про неї стане відомо у другій половині цього року.

AMD EPYC
Неофіційні специфікації майбутніх CPU EPYC

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 8)