Три тижні опору. Paypal в Україні, загроза виробництву мікросхем через брак неону, легалізація крипторинку, а також нові процесори Intel та AMD

Понад три тижні український народ героїчно протистоїть вторгненню терористичної росії. На тлі військових дій паралельно санкціям, накладеним на агресора, низка компаній навпаки заходить на український ринок, висловлюючи підтримку.

Ukraine

Так, в Україні нарешті повноцінно запрацювала платіжна система Paypal, яка раніше припинила роботу в росії. Зокрема, тепер українські користувачі можуть приймати вхідні платежі, використовувати p2p-перекази та виводити кошти на рахунки в українських банках. Крім того, Paypal обіцяє не брати комісії для українських облікових записів до 30 червня.

PayPal

Але є й менш приємні новини. Наприклад, глобальний брак напівпровідників може погіршитися через напад російської федерації на нашу країну. Згідно з підрахунками Reuters, близько половини всіх постачань неону, необхідного для виробництва мікросхем, забезпечували два українські підприємства. У поточних умовах вони змушені були зупинити роботу. В таких умовах вартість газу зросла приблизно у чотири-шість разів відносно осені 2021-го.

Микросхемы

Натомість президент України Володимир Зеленський днями підписав закон «Про віртуальні активи», який місяцем раніше було прийнято Верховною Радою. У криптобірж тепер буде можливість працювати повністю легально, банки зможуть відкривати рахунки для фірм, що спеціалізуються на криптовалютах, а держава гарантує судовий захист прав на віртуальні активи. Регулюватиме цю сферу буде Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Bitcoin

Наслідуючи приклад інших компаній, японський видавець Square Enix зупинив продаж своїх відеоігор на території країни-агресора. Також варто додати, що перелік фірм, які у тому чи іншому вигляді бойкотують постачання продукції в росію, не перестає зростати. Наприклад, цього тижня його доповнили ASUS та Xerox.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Українська студія GSC Game World вирішила скоригувати назву багатоочікуваного шутера S.T.A.L.K.E.R. 2. Він тепер наводиться з урахуванням української транслітерації — Heart of Chornobyl. Крім того, на території росії ця гра буде недоступна. Винятком, хіба що, стануть попередньо замовлені цифрові видання.

Ukrainian Indie Games Bundle

Тим часом у Steam з'явився набір Ukrainian Indie Games Bundle. За 446 гривень (знижка 50%) пропонується купити 11 інді-ігор від 11 українських розробників. Усі кошти підуть на підтримку Збройних сил України, а також рідних та близьких авторів ігор.

AMD Ryzen

AMD оголосила дату релізу топового ігрового процесора для платформи AM4 — Ryzen 7 5800X3D. У продаж він надійде 20 квітня із рекомендованою ціною 449 доларів (для ринку США). Головна особливість новинки полягає у збільшеному до 96 Мбайт обсягу кеш-пам'яті L3, що забезпечує йому вагому перевагу над звичайним Ryzen 7 5800X. На жаль, Ryzen 7 5800X3D не підтримує оверклокінгу і працюватиме на динамічній частоті від 3,4 до 4,5 ГГц.

AMD RyzenAMD Ryzen

Крім вищезгаданої новинки, AMD представила лінійку недорогих процесорів у конструктиві AM4. На полиці магазинів скоро надійдуть Ryzen 5 5500, Ryzen 5 5600 і Ryzen 7 5700X з архітектурою Zen 3, а також Ryzen 3 4100, Ryzen 5 4500 і Ryzen 5 4600G на базі Zen 2. Разом з цим для плат з логікою AMD 300-ї серії буде додана офіційна підтримка Ryzen 5000. Відповідні прошивки UEFI стануть доступними у квітні-травні.

AMD Ryzen

Microsoft нарешті випустила розширення DirectStorage для набору API DirectX 12. Ця технологія дебютувала в ігрових консолях Xbox Series X/S і покликана зменшити час завантаження ігор на системах зі швидким NVMe-накопичувачем. Більше подробиць про API DirectStorage софтверний гігант розкриє в рамках конференції GDC 2022, яка відбудеться наступного тижня.

SSD

Intel тим часом близька до релізу флагманського процесора Core i9-12900KS. Деякі закордонні ритейлери вже почали відвантажувати цей CPU новоспеченим власникам. Core i9-12900KS є відповіддю на AMD Ryzen 7 5800X3D, а його головна «фішка» полягає у збільшених частотах — до 5,5 ГГц у boost-режимі (або до 5,2 ГГц на восьми P-ядрах). Щодо планів Intel у сфері дискретної графіки, то на 30 березня заплановано анонс мобільних 3D-прискорювачів Arc Alchemist.

Core i9-12900KS

Обговорити в форумі (коментарів: 47)