Підсумки тижня: масові санкції технологічних компаній — Apple, Valve, CD Projekt та інші більше не хочуть мати справу з окупантами

Триває дев'ятий день героїчного опору України воєнній агресії рф. Тим часом дедалі більше компаній, у тому числі технологічних, примикають до низки тих, хто зупиняє свою роботу і йде з ринку загарбника.

На тлі цих подій Intel та AMD офіційно повідомили про припинення постачання своєї продукції до росії та білорусі. Насамперед це стосується центральних процесорів, причому як серверних, так і споживчих. Разом із ними під забороною опинилися відеокарти, у тому числі майбутні Intel Arc Alchemist, готові комп'ютери та ноутбуки.

AMD Intel

До компаній, які вирішили зупинити продаж комп'ютерної техніки в країні-агресорі, днями приєдналися Apple, HP і Dell. Тут мова йде про смартфони, планшети, ноутбуки, принтери, готові ПК, сервери, монітори, різні периферії та аксесуари. Офіційно ці товари постачатися до РФ не будуть.

MacBook

Не залишилися осторонь і багато онлайн-сервісів. Зокрема, Nintendo відключила оплату рублями в цифровому магазині eShop, платіжна система PayPal припинила реєстрацію нових користувачів із росії, Apple Pay та Google Pay обмежили роботу, а Valve більше не приймає у росіян банківські картки для оплати покупок у Steam. І це лише деякі приклади!

Steam

Студії CD Projekt (серія «Відьмак» та Cyberpunk 2077) та Bloober Team (Layers of Fear, The Medium, Blair Witch та Observer) зупинили продаж своїх ігор у росії та білорусі. Обмеження діють на цифрові та на фізичні копії.

Witcher 3

Також EA вирішила прибрати російські команди з ігор FIFA 22, FIFA Mobile, FIFA Online і NHL 22. У своїй заяві EA Sports висловила солідарність з українським народом і закликає покласти край вторгненню в Україну.

FIFA

Реліз багатоочікуваного шутера S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl буде відкладено. Наразі головним завданням для GSC Game World є забезпечення безпеки працівників та їхніх сімей. Українська студія обіцяє повернутись до роботи над проєктом, як тільки дозволить ситуація в країні. «Слава Україні!» — такими словами розробники завершили своє відео.

Список компаній постійно розширюється, тільки останнім часом з'явилася інформація про зупинення продажів товарів та надання послуг компанією Microsoft, закриття російського офісу EPAM та припинення продажів продукції мережевого гіганта Cisco. Хотімо ще запитати: агов, NVIDIA, як справи?

Щодо «залізячих» новин, то головні теми останніх днів ми зібрали нижче:

  • Найближчими тижнями стартують продажі процесора AMD Ryzen 7 5800X3D. Виробники материнських плат почали випускати відповідні оновлення UEFI. Intel тим часом близька до релізу Core i9-12900KS.
  • Хакерське угруповання, якому вдалося зламати внутрішні системи Nvidia, загрожує оприлюднити дані для обходу алгоритмів LHR (Lite Hash Rate) на відеокартах GeForce RTX 30 серії. Тим часом в Мережі вже є код технології масштабування Nvidia DLSS.
  • Роз'єм живлення для відеокарт PCI-E 5.0 підтримуватиме режими з максимальною потужністю 150, 300, 450 та 600 Вт. Блок живлення зможе визначити «апетити» графічного прискорювача через пару сигнальних контактів.
  • У нових ревізіях процесорів Core 12-го покоління Intel повністю деактивує блоки, що відповідають за обробку інструкцій AVX-512. Включити їхню підтримку через стару прошивку UEFI буде неможливо.
  • Сімейство графічних процесорів Nvidia Ada, якщо вірити неофіційним джерелам, налічуватиме п'ять GPU. Старшому відеоядру AD102 приписується наявність 144 потокових мультипроцесорів (Streaming Multiprocessor), що відповідає 18432 ядрам CUDA.
Обговорити в форумі (коментарів: 154)