Головні новини останніх днів: запуск Starlink в Україні, технологічні санкції для рф та інше

Через загальновідомі причини нашої редакції не вдається повернутися до звичного режиму роботи. Більшості земляків, як і нам, зараз не до «заліза». Проте для тих, хто не перестає цікавитись новинками IT-ринку навіть у нинішній ситуації, ми підготували стислу замітку з головними новинами останніх днів зі світу апаратного забезпечення.

news

Дивлячись на ситуацію в Україні, Ілон Маск відкрив доступ до супутникового інтернету Starlink. «Сервіс Starlink наразі активний на території України. Додаткові термінали знаходяться у дорозі», — розповів Ілон у своєму Twitter. Сподіватимемося, що це допоможе хоча б частково розв'язувати потенційні проблеми з доступом українців до Всесвітнього павутиння.

Starlink

Відразу кілька джерел повідомили про зупинення постачання CPU Intel і AMD до Російської Федерації. Місцеві представництва чипмейкерів ці відомості поки що відкрито не підтверджують, обмежуючись заявами про плани дотримуватися умов санкцій та правил експортного контролю. Не виключено, що сусідам в найближчому майбутньому доведеться задовольнятися «Ельбрусами».

Эльбрус

Втім, навіть із «Ельбрусами» не все гладко. Вони, як відомо, випускаються на потужностях компанії TSMC. На вимогу Сполучених Штатів тайванська фірма повністю припинила постачання продукції в росію. Йдеться не тільки про вищезгадане сімейство процесорів, а й ряд інших мікрочипів, для виробництва яких використовувалися порівняно «тонкі» норми TSMC. Дякуємо за підтримку.

TSMC

Аналітики Jon Peddie Research підбили підсумки останнього кварталу 2021-го на ринку графічних ядер для персональних комп'ютерів. У сегменті дискретних GPU розклад виглядає наступним чином: 82% контролюють «зелені», а 18%, що залишилися, зайняла команда Лізи Су. Загалом AIB-партнери Nvidia та AMD за попередній квартал поставили близько 13 мільйонів графічних карток.

Розробник GPU та його частка IV кв. 2020 I кв. 2021 II кв. 2021 II кв. 2021 III кв. 2021 IV кв. 2021
AMD 18% 19% 17% 17% 17% 18%
Nvidia 82% 81% 83% 83% 83% 82%

Intel надала офіційний статус десктопам NUC 12 Extreme (Dragon Canyon) на базі платформи LGA1700. Ми вже розповідали про них в окремому дописі. У продаж NUC 12 Extreme надійдуть у другому кварталі за ціною від $1150 за версію з процесором Core i7-12700 і щонайменше $1450 за модель з більш продуктивним Core i9-12900.

У планах «синього» чипмейкера на найближче майбутнє значиться випуск не тільки настільного флагмана Core i9-12900KS з частотою boost-режиму до 5,5 ГГц, а й мобільного Core i9-12980HX. Цей процесор зможе запропонувати 16 ядер (8 Golden Cove + 8 Gracemont) і використовуватиметься в мобільних робочих станціях та топових ігрових ноутбуках. Його штатний рівень TDP становитиме 55 Вт.

Alder Lake

Неофіційні джерела приписують компанії AMD наміри оснастити чіпи Ryzen 7000 (Raphael) графічним блоком RDNA 2-го покоління. Вони отримають лише 4 Compute Unit або 256 потокових процесорів. Для порівняння, мобільні Ryzen 6000 оперують 12 блоками. Офіційний дебют процесорів Ryzen 7000 та платформи AMD AM5 заплановано на другу половину цього року.

Ryzen 7000

Тим часом Nvidia зазнала хакерської атаки. Зловмисники отримали доступ до внутрішніх систем компанії, проте серйозних збитків діяльності компанії завдано не було. До того, є інформація, що хакери стали жертвою Nvidia. Фахівці з кібербезпеки завдали удару у відповідь на ресурси зловмисників, спробувавши зашифрувати викрадені дані.

Nvidia

Днями відбувся офіційний реліз портативної ігрової консолі Steam Deck, з нагоди чого в Мережі було опубліковано повноцінні огляди. Пристрій забезпечує комфортний показник частоти кадрів у більшості ААА-проєктів (на вбудованому екрані з роздільною здатністю 1280x800 пікселів). У майбутньому Valve планує щороку оновлювати залізо Steam Deck.

Обговорити в форумі (коментарів: 102)