Elden Ring — найкращий проєкт студії FromSoftware, вважають критики

Напередодні виходу Elden Ring, який відбудеться цієї п'ятниці, спала заборона на публікацію оглядів рольового бойовика. Остання робота японської студії FromSoftware, якщо вірити критикам, претендує на звання однієї з найкращих ігор останніх років. Оцінки на порталі Metacritic відповідні — 95 балів та вище залежно від платформи.

Elden Ring

Рецензенти нахвалюють відточену геймплейну формулу та бойову систему, а також пророблений відкритий світ та сюжет. Нагадаємо, що створювати фентезійний світ Elden Ring допомагав відомий письменник Джордж Мартін, автор серії романів «Пісня льоду й полум'я». У випадку ПК-версії певним недоліком стане ліміт частоти кадрів 60 к/с. На додаток геймери можуть зіткнутися з «заїканням» картинки.

Elden Ring буде доступна на ПК, а також на ігрових приставках Xbox One, Xbox Series X/S, PlayStation 4 та PlayStation 5. У Steam на гру можна оформити попереднє замовлення за 799 гривень. В одному з майбутніх патчів FromSoftware додасть ефекти на основі трасування променів.

Обговорити в форумі (коментарів: 55)

Відеокарта GeForce RTX 3060 Ti «перекочувала» на графічний процесор Nvidia GA103

Графічний процесор Nvidia GA103, що дебютував у мобільному 3D-прискорювачі GeForce RTX 3080 Ti, послужив основою нової ревізії GeForce RTX 3060 Ti. Зустріти такі відеокарти вже можна в асортименті компанії Zotac. Вона підготувала до релізу три нові моделі GeForce RTX 3060 Ti: Apocalypse, X-Gaming та PGF.

GeForce RTX 3060 Ti

Нагадаємо, що спочатку GeForce RTX 3060 Ti була заснована на графічному процесорі Nvidia GA104-200. З появою алгоритмів LHR (Lite Hash Rate), що обмежують швидкодію при майнінгу Ethereum, виробники перейшли на ядро GA104-202. Починаючи приблизно з середини минулого року, все нові GeForce RTX 3060 Ti базувалися на цьому GPU.

GA103
Nvidia GA103

За характеристиками новий варіант GeForce RTX 3060 Ti не відрізняється від вже знайомих версій. З 7680 ядер CUDA у складі графічного процесора Nvidia GA103 активними залишилися 4864 одиниці, а шина пам'яті налічує 256 розрядів. Відеобуфер, як і раніше, представлений вісьмома гігабайтами GDDR6 з пропускною здатністю 448 Гбайт/с.

В цей час графічні карти GeForce RTX 3060 Ti (GA103-200) доступні лише на території Китаю. І поки що складно сказати, коли аналогічні пристрої з'являться за межами Піднебесної.

GeForce RTX 3060 Ti

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

ASUS вивела на український ринок гібридний ноутбук Vivobook 13 Slate OLED

Київський офіс ASUSTeK Computer анонсував надходження на український ринок гібридного ноутбука Vivobook Slate 13 OLED. Він виконаний на платформі Intel Japser Lake, оснащується клавіатурою з магнітним кріпленням та, як підказує назва, 13,3-дюймовим OLED-екраном з роздільною здатністю Full HD.

ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Для сенсорного дисплея заявлено 100% охоплення кольорової палітри DCI-P3, час відгуку 0,2 мс, пікова яскравість 550 кд/м² та сертифікація DisplayHDR 500 True Black. У комплект поставки входить стилус ASUS Pen 2.0 з чотирма змінними наконечниками та підтримкою 4096 рівнів натискання. Розміри пристрою становлять 309,9 x 190 x 7,9 мм при масі 785 грамів, а у ролі штатної операційної системи виступає Windows 11.

ASUS Vivobook 13 Slate OLED

ASUS Vivobook Slate 13 OLED отримав 10-нм процесор Intel Pentium Silver N6000 (4 ядра/4 потоки, 1,1/3,3 ГГц, 6 Вт), 8 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR4X-2933 та NVMe-накопичувач місткістю 256 Гбайт. За обробку графіки відповідає інтегроване відеоядро UHD Graphics. З іншого можна відмітити бездротовий адаптер Wi-Fi 6, акумулятор на 50 Вт·год й два порти USB 3.2 Gen 2 Type-C з підтримкою DisplayPort та Power Delivery.

ASUS Vivobook 13 Slate OLED

В українських магазинах вищеописана конфігурація ASUS Vivobook Slate 13 OLED доступна для попереднього замовлення за ціною 25 999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Tesla працює над підтримкою всієї бібліотеки ігор Steam у нових електромобілях

Торік Tesla почала оснащувати електромобілі новою інформаційно-розважальною системою. Її ключовим елементом став графічний прискорювач на базі ядра AMD Navi 23, знайомого з відеокарт Radeon RX 6600 (XT). Обчислювальної потужності системи достатньо, щоб запускати сучасні ААА-проєкти на екрані автомобіля. Наприклад, під час презентації Tesla Model S Plaid минулого літа демонструвалася робота Cyberpunk 2077.

Tesla

Фахівці Tesla зараз працюють над тим, як забезпечити на електромобілях доступ до великої бібліотеки ігор. У довгостроковій перспективі, як розповів глава компанії Ілон Маск, власники мають отримати можливість запуску всіх проєктів зі Steam. Про те, як планується реалізувати цю функцію, на жаль, не уточнюється. Цілком можливо, що Tesla візьме на озброєння напрацювання Valve в області Proton та SteamOS.

Tesla

У ролі серця нової інформаційно-розважальної системи автомобілів Tesla виступає 12-нм однокристальна система AMD Ryzen Embedded. Вона пропонує чотири ядра Zen+ з підтримкою технології SMT та 4 МБ кеш-пам'яті третього рівня. У графічній підсистемі використано GPU Navi 23 з 1792 потоковими процесорами та 8-гігабайтний буфер GDDR6 зі 128-бітною шиною.

Tesla

Джерела:
VideoCardz
Twitter

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Samsung перейнялася проблемою високого показника браку на виробництві мікросхем

Керівництво Samsung Electronics розпочало розслідування проблеми високого відсотка браку під час випуску мікросхем за передовими технологічними нормами. Є підстави вважати, що співробітники Samsung Semiconductor Foundry завищували показники виходу придатних чіпів на 3-/4-/5-нм конвеєрах, чим завдали шкоди відповідному напрямку бізнесу. Про це повідомляє південнокорейське видання InfoStock Daily.

Samsung

Через високий показник браку Samsung Semiconductor Foundry не встигає виконати замовлення в зазначений термін, що не тільки призводить до невдоволення замовників, але й негативно впливає на фінансові показники підрозділу. Щоб випустити необхідну кількість робочих мікросхем, у компанії йде більше кремнієвих пластин, ніж при хорошій «обкатці» технології.

Від азійських ЗМІ також надходять повідомлення, що Samsung втратила контракт виробництва однокристальних систем Snapdragon 8 Gen 1. Стверджується, що вихід придатних чіпів на 4-нм конвеєрі становить лише 35%, іншими словами, зі 100 мікросхем на кремнієвій пластині в кінцевому пристрої можна використовувати тільки 35. Це підштовхнуло Qualcomm перейти до тайванської фірми TSMC, у якої даний показник на 4-нм конвеєрі становить понад 70%.

Джерела:
TechPowerUp
ElChapuzasInformatico

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Мобільні процесори Intel Arrow Lake-P отримають графічне ядро на 320 блоків EU

На 2024 корпорація Intel запланувала реліз процесорів Core 15-го покоління, відомих під кодовим ім'ям Arrow Lake. У них компанія об'єднає окремі кристали для x86-ядер, системної логіки та графічного ядра, причому у мобільних рішень iGPU Xe-HPG буде справді великим. За задумом Intel, це допоможе лептопам на базі Arrow Lake конкурувати з 14-дюймовими Apple MacBook.

Intel Arrow Lake-P

Оснащення мобільних процесорів Intel Arrow Lake-P включає шість великих та вісім малих ядер з новими архітектурами та вбудовану графіку на 320 виконавчих блоків (Execution Units, EU). Для порівняння, актуальні чипи Core 12-го покоління (Alder Lake-P) пропонують максимум 96 EU. Випуск кристала iGPU буде здійснюватися за 3-нм техпроцесом TSMC, при цьому його площа, за попередніми оцінками, становитиме не більше 80 мм².

Що стосується настільних чипів Core 15-го покоління (Arrow Lake), то неофіційні джерела приписують їм наявність до 40 ядер: 8 високопродуктивних + 32 енергоефективні. Очікується, що вони будуть використовувати ту ж саму платформу, що і процесори Core 14-го покоління з кодовим ім'ям Meteor Lake.

Intel Arrow Lake

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)