Ігровим ноутбукам з новими процесорами Intel та AMD загрожує подальша затримка

На початку січня Intel, AMD та Nvidia представили нові моделі центральних та графічних процесорів для ноутбуків. Спочатку планувалося, що масові поставки лептопів на оновлених платформах розпочнеться протягом цього місяця. Враховуючи, що до кінця лютого залишається лише тиждень, виробникам ноутбуків навряд чи вдасться виконати поставлену ціль.

XMG

Однією з перших поразку визнала німецька фірма XMG. У свіжому пресрелізі вона попереджає про затримки нових моделей лептопів, вказавши серед основних причин спалахи коронавірусу в Китаї. Через них було обмежено роботу багатьох заводів, що погіршило брак компонентів, та виникли нові проблеми в ланцюжках поставок.

«На цей час ми отримуємо щоденні оновлення від наших партнерів та постачальників щодо перенесення термінів поставок. Іноді ці затримки досягають кількох тижнів», — розповідає Том Фіхтнер (Tom Fichtner), старший розробник продуктів XMG.

Крім того, в опублікованому пресрелізі XMG згадала підвищення цін на твердотілі накопичувачі. Внаслідок інциденту на заводах Kioxia та Western Digital «зіпсувалося» 6,5 Ебайт мікросхем 3D NAND, що позначиться на вартості флешпам'яті. Ігрові ноутбуки сьогодні рідко поставляються без містких SSD, тому зростання цін їх теж торкнеться.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Минулого року українці найчастіше ремонтували відеокарти та материнські плати

Один із найбільших українських дистриб'юторів IT-продукції MTI опублікував невелику доповідь про те, яку техніку українці найчастіше ремонтували у 2021 році. За весь минулий рік сервісні центри обробили понад 20 тисяч звернень, з яких 70% надійшло від компаній-партнерів, а 30% — від кінцевих користувачів.

Ремонт комплектующих

Найчастіше українці зверталися до сервісних центрів MTI через несправність комп'ютерних комплектуючих, причому 70% від усіх ремонтів за 2021 рік припало на відеокарти та материнські плати. У більшості випадків клієнти скаржаться на відсутність/дефекти зображення або те, що пристрої взагалі не включаються.

MTI відзначила збільшення кількості негарантійних ремонтів. На думку компанії, це пов'язано з постійним зростанням вартості нових відеокарт через майнінговий ажіотаж та стійкий дефіцит.

Ремонт комплектующих

На другому місці за кількістю звернень до сервісних центрів MTI опинилися ноутбуки. До переліку частих проблем, на які скаржаться користувачі, входять зависання, несправності при включенні-вимкненні пристрою та неробочий екран. Третє місце займає техніка для друку, на четвертому опинилися блоки живлення, а закривають п'ятірку монітори та проєктори.

Найдорожчим пристроєм, відправленим на ремонт в MTI у 2021 році, виявився плотер вартістю понад двісті тисяч гривень, а найдешевшим — комп'ютерна миша за 50 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Valve вводить нові правила Steam для боротьби з «фейковими» знижками

Valve відома своїм лояльним ставленням до користувачів сервісу Steam. Наприклад, у 2015 році компанія запустила систему повернення коштів за гру, якщо геймер провів у ній не більше двох годин. Більш того, для деяких гучних проєктів, таких як No Man's Sky та Battlefield 2042, компанія робить винятки, дозволяючи оформити повернення в обхід правил.

Steam

В найближчому майбутньому Valve зосередиться на іншій проблемі — «фейкових» знижках. З 28 березня вступають зміни в правилах Steam для видавців, які не дозволять встановити знижку на продукт (гру або ПЗ) протягом 28 днів з моменту підвищення ціни. До того ж термін між закінченням однієї знижки та початком іншої був зменшений з шести до чотирьох тижнів.

З оновленими правилами встановлення знижок Steam можна ознайомитись нижче.

  • Ви можете запропонувати знижку з нагоди випуску продукту, але щойно вона завершиться, встановлювати нову не можна протягом 28 днів.
  • Не можна встановлювати знижку на продукт протягом 28 днів після підвищення ціни у будь-якій валюті.
  • Не можна встановлювати знижку протягом 28 днів після закінчення дії попередньої (єдиний виняток — великі сезонні розпродажі в Steam).
  • Не можна встановлювати знижки на сезонні розпродажі протягом 28 днів після випуску продукту, завершення дії знижки з нагоди випуску продукту та зростання ціни у будь-якій валюті.
  • Не можна змінювати ціну під час дії знижки або якщо знижка запланована на майбутнє.
  • Знижка не може бути більша ніж 90% чи менша ніж 10%.
  • Власні знижки не можуть тривати менше одного дня чи більше ніж два тижні.

Джерело:
Valve

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Intel представила систему Bonanza Mine для майнінгу Bitcoin

В рамках конференції ISSCC 2022 корпорація Intel розкрила нові подробиці про спеціалізовані рішення для майнінгу криптовалют. Презентація чипмейкера була присвячена першому поколінню ASIC Bonanza Mine із кодовим ім'ям BMZ1, а також системі на їх основі. Додамо, що Intel вже пропонує клієнтам друге покоління мікрочипів (BMZ2).

Випуск ASIC Bonanza Mine здійснюється за 7-нм технологією, ймовірно, на потужностях TSMC. Одна така мікросхема має площу 14,16 мм², працює на частоті від 1,35 до 1,6 ГГц при напрузі 355 мВ та споживає в середньому 7,5 Вт. Максимальна продуктивність BMZ1 на алгоритмі SHA-256 становить 137 Ghash/s.

Intel Bonanza Mine

В одній системі Bonanza Mine чипмейкер поєднав три сотні мікросхем BMZ1. Вони розміщені на чотирьох окремих платах, злагоджену роботу яких забезпечує блок управління на базі FPGA. За охолодження системи відповідають чотири високошвидкісні вентилятори. У штатному режимі продуктивність Bonanza Mine дорівнює 40 TH/s, енергоспоживання — 3600 Вт.

Intel Bonanza Mine

Нагадаємо, що до перших замовників систем та мікрочипів Intel Bonanza Mine входять компанії Argo Blockchain, BLOCK (раніше відома як Square) й GRIID Infrastructure.

Intel Bonanza Mine

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Процесори Intel Core 13-го покоління можуть вийти наприкінці вересня

На нещодавній презентації Investor Meeting 2022 компанія Intel продемонструвала зразок настільного процесора Core 13 покоління (Raptor Lake-S). Не вдаючись у подробиці, чипмейкер пообіцяв забезпечити двозначний приріст продуктивності Raptor Lake-S щодо Alder Lake-S.

Intel Core 13-го поколения

За даними інсайдера Moore's Law is Dead, приріст однопотокової продуктивності складе від 8 до 15%, а в багатопотокових задачах швидкодія чипів Core 13-го покоління зросте на значення від 30% до 40%. Це насамперед пов'язано з появою додаткового кластера енергоефективних ядер, що забезпечить старшим моделям 24-ядерну/32-потокову конфігурацію.

Intel Core 13-го поколения

Також у MLID є інформація про можливу дату випуску Raptor Lake-S. Він стверджує, що перші представники Core 13 покоління (моделі з індексом K) вийдуть наприкінці третього кварталу, іншими словами, у вересні. Мобільні процесори H/HX/U дебютують у четвертому кварталі.

Обговорити в форумі (коментарів: 55)