Відеопорівняння Radeon RX 6800 та GeForce RTX 3070 у Far Cry 6

Повертаємося до Far Cry 6, щоб порівняти різні відеокарти та оцінити графіку при активному трасуванні променів. Подивимося, на що здатні Radeon RX 6800 і GeForce RTX 3070 у високій роздільній здатності 4K.

Для тестування залучені референсні версії відеокарт AMD Radeon RX 6800 та GeForce RTX 3070 Founders Edition зі стандартними робочими частотами. Захоплення відео здійснювалося програмними засобами за допомогою AMD ReLive та NVIDIA Shadowplay. Зараз вартість Radeon RX 6800 в деяких українських магазинах стартує від 48 999 грн, а GeForce RTX 3070 від 34 900 грн.

Порівняння у двох режимах без HD-текстур:

  • 3840x2160, Ultra;
  • 3840x2160, Ultra, активне трасування DXR, масштабування AMD FSR Ultra Quality.

Наприкінці відео наведено підсумкові результати. Ці дані також відображені в недавньому огляді ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition.

Гра використовує трасування для більш реалістичних тіней та віддзеркалень. Оцінити переваги технології можна за окремим відеопорівнянням графіки на базі Radeon RX 6800 XT.

Детальний розбір трасування Far Cry 6 буде в окремому огляді.

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

MSI оновила старші карти Radeon RX 6000-ї серії у модифікації Gaming Trio

Компанія MSI представила нові версії відеокарт Radeon RX 6800/6900 у виконанні Gaming Trio. Від наявних моделей вони відрізняються оновленим дизайном «бекплейту» та вищими тактовими частотами.

Radeon RX 6000 Gaming Trio

З метою поділу всередині лінійок анонсовані моделі мають позначення Gaming Trio Plus та Gaming Z Trio. Для зручності можна скористатися таблицею VideoCardz, в якій структурована інформація по всім модифікаціям.

Тим більше, що плутанина присутня. Відеокарта Radeon RX 6900 XT Gaming Trio Plus має більш високі частоти ніж Radeon RX 6900 XT Gaming X Trio, хоча перша позиціонується нижче в лінійці. Навпаки, для Radeon RX 6800 (XT) це правило вже не працює.

Radeon RX 6000 Gaming Trio
Оновлений «бекплейт» відеокарт

Таким чином Radeon RX 6900 XT Gaming Z Trio стала найшвидшим графічним прискорювачем AMD Navi 2X в арсеналі MSI. Вона може похвалитися частотою Boost Clock 2425 МГц, що на 60 МГц вище, ніж у Gaming X Trio.

Radeon RX 6000 Gaming Trio

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Нова технологія Nvidia підвищує продуктивність трасування променів

Перші відеокарти з прискоренням трасування променів GeForce RTX з'явилися на ринку восени 2018 року. За ці три роки поколінню Turing прийшли на зміну Ampere, але все одно трасування променів у реальному часі серйозно просаджує продуктивність в іграх навіть у топових рішень Nvidia.

Quake II RTX

Відеокарти AMD Radeon з недавнього часу теж підтримують Ray Tracing, але виглядають блякло у прямому порівнянні зі своїми однокласниками зі стану GeForce RTX. Ситуацію дещо виправляють технології масштабування DLSS/FSR, але в цьому випадку за більшу частоту кадрів доводиться розплачуватися якістю зображення.

GPU Subwarp Interleaving

В той самий час фахівці Nvidia не сидять склавши руки, а розробляють нові технології підвищення продуктивності трасування променів. Однією з них є GPU Subwarp Interleaving. Відповідно до лабораторних тестів Nvidia, технологія має потенціал підвищення продуктивності від 6,3% до 20%.

GPU Subwarp Interleaving

GPU Subwarp Interleaving являє собою новий планувальник обчислювальних потоків. Він збільшує завантаження функціональних блоків графічного процесора, скорочуючи загальний час виконання та підвищуючи продуктивність.

Наразі графічні процесори працюють за принципом SIMT (single instruction, multiple thread) з одним лічильником команд. Таке рішення добре зарекомендувало себе в традиційному рендерингу, але призводить до простоїв блоків під час виконання операцій Ray Tracing.

Щодо перспектив GPU Subwarp Interleaving, то це технологія віддаленого майбутнього. Як мінімум, у наступному поколінні GeForce RTX (Ada Lovelace) її очікувати не варто.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 61)

EVGA представила ігрову систему E1 у корпусі з вуглецевого волокна

EVGA анонсувала вихід ігрового комп'ютера з лаконічною назвою E1. У ньому компанія об'єднала своє найпродуктивніше «залізо», а також підготувала унікальний корпус із вуглецевого волокна. Щодо ціни цієї системи, на жаль, інформації ще не надходило.

EVGA E1

Головною фішкою EVGA E1, безумовно, є корпус. Він являє собою рамою з вуглецевого волокна, де за допомогою сталевих тросів закріплений піддон материнської плати. Вага корпусу становить лише 1,25 кг. На панелі вводу-виводу на додаток до звичного набору інтерфейсів розташовані стрілкові індикатори, що показують температуру CPU та GPU.

EVGA E1

Якщо говорити про «начинку» комп'ютера, вона включає материнську плату EVGA Z690 Dark K|ngp|n, готову 360-мм СВО на базі помпи Asetek 7-покоління, відеокарту GeForce RTX 3090 Ti K|ngp|n та 1600-ватний блок живлення із сертифікатом 80 Plus Titanium. Модель процесора, обсяг ОЗУ та сховища компанія не оголосила, але навряд чи новинка отримає щось слабше за Intel Core i9-12900K.

Обговорити в форумі (коментарів: 53)

JEDEC опублікував стандарт багатошарової пам'яті HBM3

Комітет JEDEC затвердив специфікацію оперативної пам'яті типу HBM (High Bandwidth Memory) нового покоління. У стандарті JESD238 описуються ключові особливості мікросхем HBM3, які у порівнянні з актуальними чіпами запропонують більшу місткість та швидкість роботи. Зазначимо, деякі вендори вже встигли похвалитися власними продуктами HBM3.

HBM3

У специфікаціях JEDEC описуються чіпи HBM3 зі швидкістю обміну інформацією 6,4 Гбіт/с на контакт, завдяки чому пропускну здатність одного стека зросте до 819 Гбайт/с. Виробники зможуть поєднати в мікросхемі HBM3 від 4 до 16 шарів. Місткість одного шару становить від 8 до 32 Гбіт, що дозволяє налагодити випуск чіпів об'ємом від 4 Гбайт до 64 Гбайт.

До основних сфер застосування оперативної пам'яті HBM3 відноситься обробка графіки, ресурсомісткі обчислення та різні серверні прискорювачі. Наприклад, AMD та Nvidia використовують High Bandwidth Memory у прискорювачах обчислень для дата-центрів. Шляхом переходу з мікросхем HBM2E на HBM3 пропускну здатність буфера в них вдасться підвищити приблизно вдвічі.

Джерело:
JEDEC

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

XMG випустить ноутбуки з відеокартами Intel Arc у другому кварталі

XMG опублікувала дорожню картку на 2022 рік для ігрових ноутбуків. Починаючи з першого кварталу, компанія почне поставки лептопів з процесорами Core 12-го покоління. Спочатку серії Fusion, Pro, Neo, Core та Focus матимуть графіку GeForce RTX, але з кінця другого кварталу до них приєднаються моделі з відеокартами Intel Arc.

XMG

XMG використовує платформу OEM-виробника TongFang. Її також можна зустріти у торгових марках Eluctronics, MechoRevo та інших. Тому, очевидно, деякі бренди у цьому питанні повністю залежатимуть від планів TongFang.

XMG

Крім того, з третього кварталу XMG виведе на ринок ноутбуки Neo та Apex із процесорами AMD Ryzen 6000. На дорожній карті вони мають зелену мітку платформи Oasis, тому будуть поєднуватися з відеокартами GeForce RTX. Цікаво зустріти моделі з оновленою лінійкою адаптерів Radeon RX 6000M, але їх не видно навіть на горизонті.

Через деякий час XMG прибрала згадку Intel Arc з дорожньої карти, пояснивши це тим, що майбутні моделі з Arc все ще знаходяться на стадії проєктування.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Фото та свіжі подробиці про чип Nvidia GA103

На виставці CES 2022 на початку січня Nvidia представила найпотужнішу відеокарту для ноутбуків — GeForce RTX 3080 Ti. Для нового 3D-прискорювача «зелені» підготували окремий графічний процесор з маркуванням GA103. З виходом перших оглядів мобільної GeForce RTX 3080 Ti з'явилася можливість подивитись нового представника сімейства GPU Ampere.

Nvidia GA103

Графічний процесор Nvidia GA103 характеризується площею 496 мм², що на 26,5% більше, ніж випущений раніше GA104. Фізично цей GPU налічує 60 потокових мультипроцесорів (Streaming Multiprocessor, SM), які містять 7680 ядер CUDA, 240 тензорних та 60 RT-ядер, що відповідають за прискорення трасування променів.

Nvidia GA103

За неофіційною інформацією, у складі кристала Nvidia GA103 є десять 32-розрядних контролерів пам'яті. Це дозволяє оснастити відеокарти на його базі 10 або 20-гігабайтним буфером GDDR6 із 320-бітною шиною.

Nvidia GA103

У разі мобільного GeForce RTX 3080 Ti використовується урізаний варіант Nvidia GA103. Він пропонує 7424 ядра CUDA, 232 тензорні, 58 RT-ядер та 256-бітний інтерфейс пам'яті. Відеобуфер новинки представлений 16 гігабайтами GDDR6.

Nvidia GA103

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Цифровий магазин Epic Games Store підбив підсумки минулого року

Сервіс Epic Games Store опублікував звіт за 2021 рік. Магазин продовжує зростати за кількістю контенту, користувачів та отриманого виторгу. Крім того, EGS не відмовляється від практики регулярних роздач безплатних ігор та робитиме це протягом 2022 року.

EGS

Кількість користувачів збільшилася зі 160 млн наприкінці 2020 року до 194 млн у 2021 році. При цьому максимальна кількість активних геймерів досягла 62 млн у грудні проти 56 млн роком раніше. Загальні витрати в магазині склали 840 млн доларів проти 700 мільйонів у 2020-му. Пік одночасних користувачів збільшився до 13,2 млн людей.

EGS

У 2021 році через EGS було роздано 89 безплатних ігор із потенційною вартістю $2120. Загальна кількість копій склала близько 765 млн. Зараз у сервісі триває розпродаж з нагоди китайського Нового року зі знижками до 75% на понад 1300 ігор та доповнень. Він триватиме з 27 січня до 10 лютого.

GOG

Крім того, свій розпродаж організований ще в одному популярному магазині GOG. У ньому беруть участь ігри видавців Bethesda Softworks, Devolver Digital, Paradox Interactive та інших. Розпродаж в GOG закінчиться 31 січня.

Джерело:
Epic Games

Обговорити в форумі (коментарів: 47)