У Steam стартував розпродаж «Місячний Новий рік»

З нагоди китайського Нового року в сервісі Steam запустили новий розпродаж, який триватиме до 3 лютого. В рамках акції «Місячний Новий рік» безліч ігор пропонуються за зниженими цінами.

Серед цікавих пропозицій Cyberpunk 2077 та Red Dead Redemption 2 за ціною 449 грн, Metro Exodus можна придбати за скромну ціну 202 грн. З нових ігор варто відзначити знижку 35% на Marvel Guardians of the Galaxy, Halo Infinite подешевшав на 20%, а Forza Horizon 5 — на 10%. Кожен гравець може знайти багато цікавих пропозицій. І якщо ви щось упустили на минулому зимовому розпродажі, зараз можете надолужити втрачене.

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Ціни та доступність оперативної пам'яті DDR5 починають покращуватися

Відразу після старту продажів оперативної пам'яті DDR5 вона опинилася у великому дефіциті, а вартість комплектів та окремих модулів «полетіла в небеса» за відеокартами. Далися взнаки як звичайний ажіотаж на старті продажів будь-якої новинки, так і більш серйозні фактори, у тому числі дефіцит мікросхем управління живленням PMIC.

DDR5

Портал Tom's Hardware провів новий аналіз ринку DDR5 й з'ясував, що намітилася тенденція до збільшення пропозиції з паралельним зниженням цін. Були розглянуті комплекти DDR5-4800, DDR5-5200, DDR5-5600 та DDR5-6000 місткістю 32 ГБ на майданчику Amazon та від сторонніх продавців.

Цены

В той час, як Amazon дотримується тенденції продавати за цінами, близькими до рекомендованих, незалежні продавці регулюють ціни в залежності від попиту та пропозиції. У порівнянні з груднем вони впали на 26-80% залежно від комплекту.

Український ринок теж поки що слабо насичений DDR5. За даними Hotline, ціни стартують із 5,5–6,5 тис. гривень за один модуль місткістю 16 ГБ із пропозиціями в одиничних магазинах. Більш-менш в асортименті знаходяться 32-гігабайтні набори на кшталт Kingston FURY Beast Black DDR5-5200 або планки Crucial DDR5-4800 об'ємом 32 ГБ. За них доведеться викласти близько 14 тисяч гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Вийшла GeForce RTX 3050 — найдешевша відеокарта Nvidia Ampere

Лінійка ігрових відеокарт Nvidia Ampere сьогодні офіційно поповнилася моделлю GeForce RTX 3050. Вона позиціонується як рішення для 1080p-геймінгу й доступна для покупки в багатьох закордонних магазинах. З нагоди релізу нового 3D-прискорювача Nvidia випустила новий пакет драйверів — GeForce 511.32 WHQL.

GeForce RTX 3050

Основою відеокарти GeForce RTX 3050 послужив урізаний графічний процесор Nvidia GA106. У розпорядженні новинки є 2560 ядер CUDA, 80 тензорних, 20 RT-ядер, що відповідають за прискорення трасування променів, та 128-розрядний інтерфейс пам'яті. Відеобуфер представлений вісьмома гігабайтами GDDR6 з ефективною частотою 14 ГГц та пропускною здатністю 224 ГБ/с. Штатний рівень TGP дорівнює 130 Вт.

GeForce RTX 3050

GeForce RTX 3050GeForce RTX 3050

Опубліковані напередодні огляди показали, що за рівнем швидкодії GeForce RTX 3050 знаходиться між GeForce GTX 1660 Ti/Super та GeForce RTX 2060. Її продуктивності буде достатньо для комфортної гри в роздільній здатності Full HD з максимальними налаштуваннями якості графіки. Відеокарта також впорається з ефектами на базі трасування променів, щоправда, частота кадрів при цьому помітно впаде.

GeForce RTX 3050GeForce RTX 3050

Головним недоліком GeForce RTX 3050 стане роздрібна вартість. Nvidia оцінила новинку у 249 доларів та зобов'язала своїх AIB-партнерів випустити партію 3D-прискорювачів за рекомендованою ціною. Проте більшість GeForce RTX 3050 буде продаватися значно дорожче. Наприклад, за топову модель ASUS ROG Strix в заокеанських магазинах доведеться викласти від 489 доларів.

GeForce RTX 3050

Джерела:
TechPowerUp
GamersNexus
Igor's Lab
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 124)

Знайомимося із флагманською відеокартою EVGA GeForce RTX 3090 Ti K|ngp|n

Відомий майстер оверклокінгу Вінс «K|ngp|n» Люсідо сьогодні поділився фото відеокарти GeForce RTX 3090 Ti у модифікації EVGA K|ngp|n. Ця модель розрахована насамперед на ентузіастів спортивного розгону та стане однією з найпродуктивніших версій GeForce RTX 3090 на ринку.

EVGA GeForce RTX 3090 Ti K|ngp|n

Як і попередниця, EVGA GeForce RTX 3090 Ti K|ngp|n оснащена гібридною системою охолодження. Відведенням тепла від графічного процесора займається готова СВО, тоді як інші елементи охолоджуються силами повітряного кулера зі 100-мм вентилятором. На торці відеокарти знаходиться конектор NVLink та відкидний OLED-дисплей, а набір відеовиходів включає три DisplayPort та один HDMI.

EVGA GeForce RTX 3090 Ti K|ngp|nEVGA GeForce RTX 3090 Ti K|ngp|n

Роз'єми додаткового живлення на опублікованих світлинах, на жаль, не видно. На думку закордонних колег, GeForce RTX 3090 Ti K|ngp|n буде оснащена новим 16-контактним роз'ємом, призначеним для відеокарт з PCI Express 5.0. Для трьох 8-контактних PCI-E Power на платі просто немає місця.

GeForce RTX 3090 Ti

Нагадаємо, GeForce RTX 3090 Ti базується на графічному процесорі Nvidia GA102 у конфігурації з 10 752 ядрами CUDA та 384-розрядним інтерфейсом пам'яті. Відеокарта оснащена 24-гігабайтним буфером GDDR6 з ефективною частотою 21 ГГц, а її номінальний рівень TGP дорівнює 450 Вт. Дата виходу та ціна GeForce RTX 3090 Ti все ще тримаються в секреті.

Джерела:
VideoCardz
Vince Lucido

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Китай схвалив придбання Xilinx компанією AMD за $35 млрд

Китайські регуляторні органи дозволили Advanced Micro Devices купити Xilinx, відкривши шлях для однієї з найбільших угод у світовій напівпровідниковій промисловості. Раніше договір вже отримав схвалення компетентних структур у США, Європі та Великій Британії, а також в інших юрисдикціях. Тому перед AMD загорілося зелене світло й злиття залишається лише питанням часу.

Virtex UltraScale Plus VU19P

Державна адміністрація з регулювання ринку Китаю виставила певні умови: не дискримінувати китайських клієнтів та продовжувати постачати продукти Xilinx до країни після завершення угоди із шестирічним випробувальним терміном.

Регулятори побоюються, що угода може виключити чи обмежити конкуренцію у галузі. Подібні проблеми відчуває Nvidia у договорі з ARM, але в тій справі занадто багато супротивників й перспективи Nvidia дуже слабкі, чого не скажеш про AMD.

На тлі заяви акції Xilinx виросли більш ніж на 6% на попередніх ринкових торгах на біржі Нью-Йорка, тоді як акції AMD також зросли після серйозного падіння на 20% з початку року.

Джерело:
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

TeamGroup випустить NVMe-накопичувачі з інтерфейсом PCI-E 5.0 x4 у третьому кварталі

Компанія TeamGroup планує серед перших вивести на ринок твердотілі накопичувачі з інтерфейсом PCI Express 5.0 x4. Сьогодні вона анонсувала лінійку SSD T-Force Cardea PCIe Gen5, куди ввійдуть пристрої формату M.2 із підтримкою протоколу NVMe 2.0.

T-Force Cardea PCIe Gen5 SSD

Детальні характеристики NVMe-накопичувачів поки що тримаються в секреті. Відомо, що TeamGroup T-Force Cardea PCIe Gen5 забезпечать швидкості читання до 13 Гбайт/с, запису — до 12 Гбайт/с, а їх місткість досягатиме 4 Тбайт. Для охолодження SSD передбачений алюмінієвий радіатор або тонкий теплорозподільник на основі графена.

У продаж твердотілі накопичувачі T-Force Cardea PCIe Gen5 надійдуть у третьому кварталі. Зазначимо, що на сьогодні підтримку високошвидкісного інтерфейсу PCI Express 5.0 мають лише процесори Intel Core 12-го покоління. В їхньому арсеналі є 16 ліній PCI-E 5.0.

Джерело:
Guru3D

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Gigabyte готує плату LGA1700 та відеокарту GeForce RTX 3070 з незвичним розташуванням роз'ємів

Минулого місяця компанія Gigabyte показала концепт ігрового комп'ютера під назвою Aorus Project Stealth. На перший погляд, це цілком звичайний системний блок формату Mid-Tower, проте якщо придивитися, то можна помітити відсутність будь-яких дротів. Роз'єми на материнській платі та відеокарті розпаяні таким чином, щоб максимальну кількість кабелів можна було під'єднати через задню сторону.

Aorus Project Stealth

Gigabyte вважала ідею Aorus Project Stealth цілком життєздатною та незабаром випустить матплату й відеокарту в рамках нової концепції, повідомляє вебресурс VideoCardz. Модель Z690 Aorus Elite Stealth виділятиметься на тлі вже знайомої Z690 Aorus Elite додатковим кожухом, а також розгорнутими на 90° роз'ємами, що має спростити прокладання кабелів.

Z690 Aorus Elite Stealth

Відеокарта Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC Stealth повторює випущену раніше GeForce RTX 3070 Gaming OC у всьому, за винятком розташування роз'ємів живлення. У новинки вони розпаяні з протилежного боку, неподалік конектора PCI Express x16.

GeForce RTX 3070 Gaming OC Stealth

Терміни релізу материнської плати Gigabyte Z690 Aorus Elite Stealth та відеокарти GeForce RTX 3070 Gaming OC Stealth поки що тримаються в секреті. Найімовірніше, разом із ними компанія представить новий корпус, спроєктований з урахуванням нестандартно розташованих роз'ємів.

GeForce RTX 3070 Gaming OC Stealth

GeForce RTX 3070 Gaming OC Stealth

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Intel прогнозує нестачу чипів до 2023 року включно

В останні роки Intel виділяє величезні кошти для будівництва нових підприємств по всьому світу. Це відбувається у світлі чимраз більшого попиту на напівпровідникові продукти. На думку генерального директора Intel Пета Гелсінджера (Pat Gelsinger), глобальна нестача чипів зберігатиметься протягом усього 2022-го, а також наступного року.

Intel

«Дивлячись на всю галузь, у 2021 році переважали дві проблеми, що продовжуються: безпрецедентний попит та обмежена пропозиція галузі, — розповів Гелсінджер. — Це гостро відчувалося на ринку клієнтських пристроїв, особливо на ринку ноутбуків. Але обмеження сильно вплинули на інші сегменти, включаючи автомобілебудування, Інтернет речей та центри обробки даних.

Як ми передбачаємо, обмеження екосистеми збережуться протягом 2022 та 2023 років. З поступовими поліпшеннями у цьому періоді галузь, як і раніше, стикатиметься з проблемами в різних галузях, включаючи брак спеціалізованих та загальних виробничих потужностей, а також матеріалів та компонентів, необхідних для випуску мікросхем усіх призначень».

Гелсинджер

Глава Intel також розповів, що компанія відвантажила 100 мільйонів чипів Core 11-го покоління (Tiger Lake) для ноутбуків, а нові CPU Core 12-го покоління (Alder Lake) зараз поставляються в кілька десятків країн. Кількість чипів Xeon, відвантажених Intel у грудні, перевищила продажі всіх конкурентів за цілий квартал.

Також Intel заявила, що планує провести реструктуризацію: графічний підрозділ Intel Arc, який буде відкрито наприкінці цього кварталу, стане окремою дочірньою компанією.

Джерело:
PCWorld

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

G.Skill випустила 32-гігабайтний набір Trident Z5 DDR5-6400 із затримками CL32

G.Skill продовжує розширювати асортимент високошвидкісних модулів оперативної пам'яті стандарту Double Data Rate 5. Найближчим часом тайванський вендор виведе на ринок 32-гігабайтний (2x 16 ГБ) комплект Trident Z5 DDR5 з ефективною частотою 6400 МГц та таймінгами CL32.

Trident Z5 DDR5

Для вищезазначеного набору DDR5-6400 характерна формула затримок 32-39-39-102 та штатна напруга 1,4 В. Модулі оснащені алюмінієвими радіаторами та підтримують оверклокерські профілі XMP 3.0. Як доказ високої стабільності роботи G.Skill наводить скріншот з результатами тестування комплекту на системі з процесором Intel Core i7-12700K та материнською платою ASUS ROG Maximus Z690 Hero.

Trident Z5 DDR5

32-гігабайтний набір Trident Z5 DDR5-6400 (CL32) вже почав поставлятись офіційним партнерам G.Skill по всьому світу. Рекомендована ціна, на жаль, оголошена не була.

Джерело:
G.Skill

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Valve назвала дату релізу портативної ігрової консолі Steam Deck

Valve офіційно оголосила дату старту продажу портативної ігрової консолі Steam Deck. Придбати новинку можна буде з 25 лютого, щоправда, ця можливість буде тільки у тих, хто до цього оформив бронювання. Відправляти Steam Deck новоспеченим власникам компанія розпочне останній день зими, 28 лютого.

Steam Deck

«Вітаємо! Цей день майже настав! 25 лютого ми почнемо надсилати користувачам, які зарезервували Steam Deck, перші електронні листи для завершення замовлення. У кожного з них буде 3 дні (72 години) з дати отримання цього листа, щоб придбати пристрій. Після закінчення цього терміну його місце в черзі отримає наступний користувач. Перші Steam Deck ми почнемо відправляти 28 лютого, а нові електронні листи для завершення замовлення плануємо надсилати щотижня», — розповідає Valve.

Разом зі стартом продажів у Мережі з'являться перші огляди Steam Deck. Найближчим часом Valve почне розсилати зразки ігрової консолі представникам преси, тому першим замовникам не доведеться купувати «кота в мішку».

Steam Deck

Основою Steam Deck послужила однокристальна система AMD Van Gogh із чотирма x86-ядрами Zen 2 та графічним блоком RDNA 2-го покоління на 8 Compute Units (512 потокових процесорів). Пристрій оснащується 7-дюймовим екраном з роздільною здатністю 1280 x 800 пікселів, 16 гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR5-5500 та акумулятором на 40 Вт·год. У ролі штатної операційної системи виступає SteamOS 3.0 на базі Arch Linux.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Intel завершила 2021 рік з рекордним виторгом — $79 мільярдів

Корпорація Intel опублікувала новий фінансовий звіт, який розповідає про підсумки четвертого кварталу та 2021 року в цілому. Виторг чипмейкера за попередні три місяці склав $20,5 млрд, що на 3% більше за показники аналогічного періоду 2020-го. Водночас чистий прибуток Intel далекий від рекордного. У жовтні-грудні компанія заробила $4,6 млрд, або на 21% менше, ніж в останньому кварталі 2020 року.

Якщо розглядати сукупні показники за минулий рік, то виторг чіпмейкера показав невеликий приріст (+1%), але цього вистачило, щоб встановити черговий рекорд — $79 мільярдів. Чистий прибуток корпорації склав $19,9 млрд (-5%).

Intel

Як і раніше, близько половини виторгу Intel формує підрозділ Client Computing Group, який відповідає за процесори та набори логіки для персональних комп'ютерів. У четвертому кварталі воно принесло компанії $10,1 млрд (-7% щодо жовтня-грудня 2020-го).

На серверному напрямку квартальний виторг Intel збільшився на 20% — з $6,1 млрд до $7,3 млрд. «Інтернет речей» приніс компанії $1,1 млрд (+36%), дочірня фірма Mobileye звітувала про $356 мільйонів виторгу (+7%), а відділ Programmable Solutions Group — про $484 мільйони (+15%).

Выручка Intel

Підрозділ Non-Volatile Memory Solutions Group, який відповідає за продукти з енергонезалежною пам'яттю, приніс $1 млрд (-18%). Нагадаємо, що останніми днями грудня завершився перший етап угоди з продажу NAND-бізнесу Intel компанії SK Hynix. Ефект від цього буде помітним у фінансовій звітності за поточний квартал. До речі, січень-березень 2022 року Intel розраховує завершити з виторгом близько $18,3 млрд.

Выручка Intel
Виторг Intel (млн дол., синя крива), валова рентабельність (%, жовта крива), операційний прибуток (млн дол., помаранчева крива) та чистий прибуток (млн дол., сіра крива)

Джерело:
AnandTech

Обговорити в форумі (коментарів: 39)