У першій половині 2022-го ціни відеокарт залишатимуться високими

Незважаючи на падіння курсів більшості криптовалют, попит на відеокарти з боку як майнерів, так і геймерів в першому півріччі буде залишатися на високому рівні. Це сповільнить зниження цін на актуальні 3D-прискорювачі AMD й Nvidia, при цьому поліпшення ситуації буде помітно в другій половині 2022-го. Ближче до того часу вендори розраховують наростити поставки відеокарт, повідомляє тайванське вебвидання DigiTimes.

ASRock

Збільшенню виробництва відеокарт сприятиме скорочення дефіциту підкладок ABF, що використовуються під час виробництва графічних ядер. Ефект буде помітний вже з наступного місяця, а до другого півріччя з нестачею буде практично покінчено. До виробників, які планують наростити поставки відеокарт, входять компанії TUL (бренд PowerColor) та ASRock. Друга розраховує збільшити обсяги на двозначне число відсотків за підсумками 2022 року.

Цены видеокарт

Якщо говорити про нинішній стан справ, то його наочно показує графік вебресурс 3DCenter. На ньому наведено інформацію про середні ціни відеокарт у європейських магазинах щодо рекомендованих виробником значень (MSRP). З падінням курсу Ethereum, найпопулярнішої криптовалюти у GPU-майнерів, ціни карток AMD та Nvidia додатково наблизилися до MSRP, проте, як і раніше, перевищують його в 1,6-1,7 раза.

Обговорити в форумі (коментарів: 104)

Процесор для нового Apple iMac Pro може отримати 12 ядер

У середині осені 2021 року Apple представила однокристальні системи M1 Pro та M1 Max, а також ноутбуки MacBook Pro на їхній базі. Згідно з новою інформацією, для настільного моноблочного ПК iMac Pro купертинівці готують ще потужніший чіп з 12 ядрами ЦП та розширеним тепловим пакетом.

iMac

Нагадаємо, обидва представлені чіпи M1 Pro і M1 Max мають 10-ядерний процесорний блок з вісьмома потужними та парою енергоефективних ARM-ядер. Основна відмінність між ними полягає у конфігурації графічного модуля: на 2048 та 4096 потокових процесорів відповідно.

Джерело отримало відомості про додаткову конфігурацію M1 Max з 12 ядрами, створену спеціально для iMac Pro. Ця інформація нібито була виявлена у фрагменті закритого коду, що стосується iMac.

За неофіційними даними, презентація нових моноблоків iMac Pro відбудеться на початку цього літа із фактичним запуском у четвертому кварталі. Серед «фішок» свіжої моделі згадують 27-дюймовий екран з підсвічуванням mini-LED, підтримку ProMotion та багато іншого.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Розкрито характеристики мобільних відеоадаптерів Intel Arc Alchemist

У Мережу проник конфіденційний слайд Intel, присвячений відеоадаптерам Arc Alchemist для ноутбуків. На ньому розкриваються ключові параметри майбутніх 3D-прискорювачів, зокрема кількість виконавчих блоків (Execution Units, EU) та конфігурація відеобуфера. Загалом Intel планує випустити п'ять мобільних відеоадаптерів. Зрозуміло, що аналогічні пристрої готуються і для настільних комп'ютерів.

Флагманський відеоадаптер Intel Arc Alchemist запропонує 512 блоків EU або 4096 шейдерних процесорів у зв'язці з 16-гігабайтним буфером GDDR6. Шина пам'яті налічує 256 розрядів, а пропускна здатність сягає 512 Гбайт/с.

На сходинку нижче розташується 3D-прискорювач із 384 EU, 192-бітною шиною пам'яті та 12 гігабайтами GDDR6. Далі йде модель під кодовим ім'ям SKU3. Вона отримає 256 модулів EU, 128-бітний інтерфейс пам'яті та буфер GDDR6 об'ємом 8 Гбайт.

Intel Arc Alchemist

Для початкового сегмента Intel підготувала два пристрої з 64-розрядною шиною пам'яті та 4-гігабайтним буфером GDDR6. Відеоадаптер з умовним позначенням SKU4 отримає 128 блоків EU, тоді як модель SKU5 задовольнятиметься 96 Execution Units.

У продажу ноутбуки з дискретною графікою Intel Arc Alchemist з'являться на початку весни. Що стосується відеокарт для настільних ПК, то їх реліз має відбутися у другому кварталі.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Intel Core i7-12700H та Core i5-12500H протестовані у синтетичних бенчмарках

Найближчими тижнями стартують продажі ноутбуків з новими процесорами Intel та AMD, чий формальний анонс відбувся на початку січня. Разом з цим у Мережі будуть опубліковані огляди, які розповідають про продуктивність 10-нм CPU Alder Lake та 6-нм APU Rembrandt. Ну а поки що пропонуємо ознайомитися з результатами нових «каменів» у синтетичних тестах.

Alder Lake

Один із користувачів китайської соціальної мережі Weibo поділився бенчмарками двох процесорів Intel Alder Lake: Core i5-12500H (12 ядер/16 потоків) та Core i7-12700H (14 ядер/20 потоків). Ці моделі можна буде зустріти в ігрових лептопах, де ним складуть компанію дискретні відеоадаптери рівня GeForce RTX 3060 і RTX 3070. Для обох новинок характерний 45-ватний рівень Processor Base Power.

Alder Lake

На приведеній діаграмі Core i5-12500H та Core i7-12700H порівнюються з 8-ядерними процесорами Core i9-11980HK та Ryzen 7 5800H. Останній є одним з найпопулярніших чіпів серед партнерів AMD, проте належить до 7-нм сімейства Cezanne з архітектурою Zen 3. Для конкуренції з Alder Lake «червоні» підготували 6-нм лінійку Ryzen 6000 (Rembrandt) на базі Zen 3+. Про їхню продуктивність ми дізнаємося наступного місяця.

Alder Lake

У синтетичних бенчмарках перевага була на боці нового покоління Intel Core. За рівнем швидкодії модель Core i5-12500H оминає актуальний мобільний флагман Intel, а Core i7-12700H виступає з помітним відривом. Більше подробиць, як було зазначено вище, стане відомо найближчими тижнями.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

FromSoftware відключила сервери Dark Souls через критичну вразливість

Нещодавно було виявлено, що в багатокористувацькому режимі Dark Souls III існує небезпечний експлойт. Він дозволяє зловмисникам отримати доступ не тільки до серверів, але й до систем користувачів. Через це існує небезпека витоку особистих даних, блокування ПК або інших шахрайських дій.

Dark Souls

Розробники FromSoftware вирішили не ризикувати й тимчасово відключили багатокористувацькі сервери Dark Souls 3, Dark Souls 2 і Dark Souls: Remastered до розв'язання проблеми. Трохи згодом це торкнеться видання Dark Souls: Prepare to Die Edition.

Потенційно вразливість торкається нової рольової гри Elden Ring, вихід якої намічений на 25 лютого на ПК, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One. Компанія не акцентує увагу на Elden Ring у контексті проблеми, але, у будь-якому випадку, має ще цілий місяць на виправлення.

Джерело:
Dark Souls Game

Обговорити в форумі (коментарів: 49)

Ноутбук Hasee ZX9 оснащується процесором Intel LGA1700 та відеоадаптером GeForce RTX 3070

Китайський виробник ноутбуків Hasee випустив ігровий ноутбук ZX9. Він підтримує настільні процесори Intel Core 12-го покоління (Alder Lake-S) із тепловим пакетом до 65 Вт, оснащується дискретною графікою GeForce RTX 3070 Laptop та працює під керуванням Windows 11.

Hasee ZX9

Цікавий факт: виробник пропонує конфігурацію з 2-ядерним процесором Celeron G6900, згаданою відеокартою RTX 3070 та 16 ГБ DDR4-3200 за $1300. Але складно уявити собі людину, яка погодиться її собі купити.

Hasee ZX9

Лептоп Hasee ZX9 на базі Intel Core i5-12400 оцінюється в $1500, а з чіпом Intel Core i7-12700 — у $1650. Теоретично найдешевший варіант можна взяти під апгрейд CPU або завдання, що працюють виключно на CUDA.

Hasee ZX9

Hasee ZX9 має розміри 361×256×32,5 мм та вага 2,7 кг. У стандартну комплектацію також входить накопичувач об'ємом 512 ГБ та 15,6-дюймова Full HD панель із частотою 165 Гц та 100% охопленням палітри sRGB. За бажанням покупця ОЗУ можна розширити до 64 ГБ, а SSD замінити більш місткий.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 5)