Intel похвалилася успіхами у модернізації заводу Fab 34

Intel розповіла про важливий етап будівництва нової лінії на фабриці Fab 34 у Лейксліпі, Ірландія. Минулого тижня фахівці компанії виконали успішний монтаж першої установки, необхідної для виробництва напівпровідникової продукції. Очікується, що нова фабрика вступить в дію у 2023 році та зможе виробляти мікросхеми за техпроцесами Intel 5 та Intel 4. Загальні інвестиції в завод становлять понад 7 млрд доларів.

130879-intel-lito-track-1

Цим апаратом став літографічний трек, що забезпечує процеси обробки матеріалу. Він був побудований на заводі Intel в Орегоні та доставлений до Ірландії через Атлантичний океан. Трек покриває кремнієві пластини шаром фоторезиста перед вирівнюванням й поміщенням в літографічну машину (сканер) для експонування. Після експонування пластини повертаються для фотопроявки та промивання. Пов'язані трек та машину іноді називають літографічним кластером.

130879-intel-lito-track-1

Intel почала модернізувати це підприємство у Лейксліпі у 2019 році. Щоб встановити потужні EUV-сканери виробництва ASML, Intel фактично довелося будувати об'єкт з нуля. У компанії заявили, що новий завод подвоїть виробничі потужності Intel в Ірландії. Це буде корисно для реалізації стратегії IDM 2.0, що передбачає контрактне виробництво мікросхем.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Системні вимоги Total War: Warhammer III

Sega та Creative Assembly розкрили офіційні системні вимоги покрокової стратегії Total War: Warhammer III. Гра мала вийти ще у 2021 році, але творці відклали реліз до 17 лютого 2022 року.

Total War

Загалом стратегія має помірні вимоги до апаратної частини, хіба що потребує 120 ГБ вільного місця. Можна відзначити підтримку операційної системи Windows 7. Проєкт також буде випущений на macOS й Linux, тому Creative Assembly проводить належну оптимізацію.

Зараз на Total War: Warhammer III можна оформити попереднє замовлення за 1299 гривень у Steam або Epic Games Store. Як бонус гравці отримають безплатний комплект раси королівства огрів.

Мінімальні системні вимоги:

  • ОС: Windows 7 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i3 або AMD Ryzen 3;
  • Відеокарта: GeForce GTX 900-ї серії, Radeon RX 400-ї серії або Iris Xe;
  • Оперативна пам'ять: 6 ГБ;
  • Місце на диску: 120 ГБ.

Рекомендовані системні вимоги:

  • ОС: Windows 10 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i5 або AMD Ryzen 5;
  • Відеокарта: GeForce GTX 1660 Ti або Radeon RX 5600 XT;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Місце на диску: 120 ГБ.
Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Головною сферою застосування відеоядра AMD Navi 24 є ноутбуки з APU Ryzen 6000

Вчора AMD разом з AIB-партнерами вивела на ринок відеокарту Radeon RX 6500 XT. У ній компанія застосувала 6-нм графічний процесор Navi 24, що має низку недоліків у порівнянні зі старшими GPU Navi 2X. Найбільш суттєвим стало використання чотирьох ліній інтерфейсу PCI Express 4.0, через що на платформах з PCI-E 3.0 відеокарта Radeon RX 6500 XT працюватиме не на повну силу.

Navi 24

Ще одним мінусом Radeon RX 6500 XT та інших карт на базі Navi 24 є наявність лише двох відеовиходів, а також урізаний блок кодування/декодування відео, який не підтримує сучасні формати на кшталт AV1.

Прагнення AMD максимально урізати графічний процесор Navi 24 пояснюється просто — цей GPU розроблявся з прицілом на ноутбуки, обладнані APU Ryzen 6000 (Rembrandt). Вони підтримують PCI-E 4.0, так що пропускна здатність інтерфейсу не стане «вузьким місцем», а інтегроване відеоядро RDNA 2-го покоління підтримує декодування AV1. Цю інформацію підтвердив представник AMD на форумі Phoronix.

Нагадаємо, що лептопи на базі процесорів Ryzen 6000 стануть доступні протягом найближчих кількох тижнів. Для них AMD підготувала чотири 3D-прискорювачі на базі Navi 24: Radeon RX 6300M, Radeon RX 6500M, Radeon Pro W6300M та Radeon Pro W6500M.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Intel уклала контракт на постачання ASIC Bonanza Mine

Вчора стало відомо про спеціалізований чіп Intel для видобутку криптовалют під кодовим позначенням Bonanza Mine. Він належить до класу мікрочипів ASIC (Application Specific Integrated Circuit) та має дуже низьке споживання енергії й ефективність у порівнянні із загальними обчислювальними пристроями, на зразок GPU або CPU.

ASIC

Fox Business повідомляє, що криптовалютний стартап GRIID, який найближчими днями вийде на біржу NYSE з капіталізацією 3,3 млрд доларів, підписав довгостроковий контракт з Intel на постачання ASIC з найменуванням BZM2. Перша партія обладнання має надійти у 2022 році.

Угода про поставки надає GRIID фіксовані ціни на ASIC BZM2 для всіх замовлень, розміщених до травня 2023 року. Крім того, за дотримання певних умов GRIID матиме право купувати в Intel не менше 25% вироблених ASIC до травня 2025 року.

Також у формі S-4 (документ, що подається до Комісії з цінних паперів та бірж США) сказано, що GRIID має контракти з іншими виробниками ASIC, включаючи Bitmain і MicroBT. Фірма має намір експлуатувати три промислові об'єкти загальною потужністю 48 мегаватів.

Intel поділиться детальною інформацією про Bonanza Mine 23 лютого на конференції ISSCC 2022.

Джерело:
Fox Business

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

AMD анонсувала мобільні відеоадаптери Radeon Pro W6300M та W6500M

На додаток до відеокарти Radeon Pro W6400 компанія AMD представила два 3D-прискорювачі для мобільних робочих станцій: Radeon Pro W6300M й W6500M. Вони теж базуються на 6-нм графічному ядрі Navi 24 та з'являться в ноутбуках пізніше цього року.

Radeon Pro 6300M и 6500M

Модель Radeon Pro W6500M використовує GPU Navi 24 у конфігурації з 1024 потоковими процесорами, 16-мегабайтним буфером Infinity Cache та 64-бітною шиною пам'яті. Відеоадаптер оснащується чотирма гігабайтами GDDR6 із пропускною здатністю 128 Гбайт/с. Його груба обчислювальна потужність в операціях одинарної точності (FP32) досягає 5,3 Тфлопс, штатний рівень TDP знаходиться в діапазоні 35-50 Вт.

Водночас Radeon Pro W6300M задовольняється урізаним кристалом Navi 24. Цей відеоадаптер отримав 768 потокових процесорів, 8 Мбайт Infinity Cache та 32-розрядний інтерфейс пам'яті, через який GPU взаємодіє з 2 ГБ GDDR6. Пропускна спроможність відеобуфера становить 64 Гбайт/с. Обчислювальна потужність заявлено на рівні 3,37 Тфлопс, паспортний TDP — 25 Вт.

Radeon Pro 6300M и 6500M

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Оголошено системні вимоги GRID Legends

Минулого літа Codemasters представила нову гру зі знаменитої серії автосимуляторів GRID із підзаголовком Legends. Вона виходить на ПК, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series X/S через місяць, в останні дні лютого. Зараз студія опублікувала системні вимоги та повідомила, що захистить GRID Legends від неліцензійного використання за допомогою Denuvo.

Grid

Раніше розробники пообіцяли із запасом наситити гру контентом. У GRID Legends буде понад 130 трас для перегонів: від реальних Brands Hatch та Indianapolis Motor Speedway до вуличних трас у Сан-Франциско, Парижі чи Лондоні. Кількість транспортних засобів перевищить сотню Й включатиме гоночні автомобілі, вантажівки, дріфт-кари та електромобілі. Гравці зможуть конструювати траси, проходити сюжетні режими не лише самотужки, а й із напарниками на різних платформах.

Мінімальні системні вимоги:

  • Windows: 10/11 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i3-2130 або AMD FX-4300;
  • Відеокарта: Nvidia GeForce GTX 950 або AMD Radeon RX 460;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Місце на диску: 50 ГБ.

Рекомендовані системні вимоги:

  • Windows: 10/11 64 bit;
  • Процесор: Intel Core i5-8600K або AMD Ryzen 5 2600X;
  • Відеокарта: Nvidia GeForce GTX 1080 або AMD Radeon RX 590;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Місце на диску: 50 ГБ.
Обговорити в форумі (коментарів: 7)

MediaTek розраховує випустити перші пристрої з Wi-Fi 7 наступного року

Організація Wi-Fi Alliance ще не встигла затвердити стандарт бездротових мереж Wi-Fi 7 (802.11be), проте це не завадило компанії MediaTek похвалитися успіхами в роботі над пристроями з його підтримкою. Тайванський чіпмейкер напередодні прозвітував про «живу» демонстрацію нового стандарту своїм клієнтам та галузевим партнерам.

MediaTek

«Впровадження Wi-Fi 7 ознаменує собою перший випадок, коли Wi-Fi може стати справжньою заміною проводового Ethernet для додатків з надвисокою пропускною здатністю, — заявив Алан Хсу (Alan Hsu), корпоративний віцепрезидент та генеральний менеджер підрозділу Intelligent Connectivity в MediaTek. — Технологія MediaTek Wi-Fi 7 стане основою домашніх, офісних та промислових мереж й забезпечить безперешкодне підключення для всього: від розрахованих на багато користувачів додатків AR/VR, хмарних ігор й 4K-дзвінків до потокової передачі 8K і вище».

Попередні специфікації стандарту Wi-Fi 7 (802.11be) передбачають роботу бездротових мереж у діапазонах 2,4, 5 та 6 ГГц, можливість використання каналу шириною до 320 МГц та у 2,4 раза більшу теоретичну пропускну здатність щодо Wi-Fi 6. За прогнозами MediaTek, перші пристрої з підтримкою бездротових мереж Wi-Fi 7 з'являться на ринку у 2023 році.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Intel закупить новітні літографічні машини ASML Twinscan EXE:5200

Найбільший виробник літографічного обладнання ASML Holding NV та корпорація Intel оголосили про новий етап стратегічного співробітництва. Він передбачає постачання з 2025 року виробничих машин для EUV-літографії під назвою Twinscan EXE: 5200.

Intel

Установка для фотолітографії в екстремальному ультрафіолеті Twinscan EXE:5200 має високу числову апертуру 0,55 (high-NA) та продуктивність понад 200 пластин на годину. Така апертура забезпечує подальше зменшення розмірів елементів на кремнієвій пластині. Нові машини відкривають шлях до техпроцесів 2-нм класу, відомих під комерційною назвою Intel 20A та 18A.

На цей час голландська компанія ASML є монополістом на ринку обладнання фотолітографії з безумовною технічною перевагою над конкурентами. Установки Twinscan EXE:5000 або EXE:5200 мають великі розміри, вагу близько двохсот тонн та приблизну вартість понад $300 млн за штуку. Це робить фотолітографічні машини одними з найдорожчих промислових приладів у світі.

Джерело:
ASML

Обговорити в форумі (коментарів: 36)