Тести AMD 3D V-Cache показують мінімальне збільшення затримок

Портал Chips and Cheese протестував затримки процесора AMD EPYC 7V73X (сімейство Milan-X) із технологією додаткової кеш-пам'яті 3D V-Cache. Це може бути особливо цікаво у світлі майбутнього релізу настільного процесора Ryzen 7 5800X3D з 96 МБ кешу третього рівня. AMD обіцяла випустити Ryzen 7 5800X3D навесні без подробиць про конкретні дати.

Ryzen 7 5800X3D

Результати Chips and Cheese показали, що 3D V-Cache має мінімальний вплив на затримки кешу та пам'яті. На прикладі EPYC 7V73X технологія призвела до збільшення затримок L3 на три-чотири цикли, а латентність пам'яті навіть знизилася зі 105 нс до 89 нс або на 30 циклів. Це вражає, адже EPYC 7V73X має втричі більше кеш-пам'яті третього рівня, ніж базова модель EPYC 7763: 768 МБ проти 256 МБ.

Absolute Time Latency of Milan vs Milan-X
Absolute Time Latency Milan vs Milan-X

Також зазначено, що тактова частота Milan-X на папері трохи нижче, але це сімейство розганяється краще за стандартні Milan. Тому невелике збільшення циклу 3D V-Cache компенсується розгінним потенціалом.

Cycle Latency of Milan vs Milan-X
Cycle Latency Milan vs Milan-X

На виставці CES 2022 AMD поділилася діаграмою, на якій Ryzen 7 5800X3D забезпечує на 15% більш високу ігрову продуктивність у роздільній здатності 1080p у порівнянні зі стандартним Ryzen 9 5900X. На іншому слайді Ryzen 7 5800X3D виступає на рівні Core i9-12900K, або трохи його випереджає. Втім, у цьому питанні варто дочекатися релізу новинки та незалежних тестів.

Ryzen 7 5800X3D

Обговорити в форумі (коментарів: 90)

Intel Celeron G6900: наймолодший Alder Lake-S протестований в іграх

Декількома днями раніше бюджетний процесор Celeron G6900 (2 ядра/2 потоки, 3,4 ГГц, 4 МБ L3) був протестований у пакеті Geekbench, де зумів в однопоточному бенчмарку виступити на рівні топового Core i9-10900K.

Celeron G6900

Щоправда, треба зазначити, що базова частота Celeron G6900 становить 3,4 ГГц і не передбачає динамічного розгону. Попри це, технологія ASRock Base Frequency Boost на платі ASRock Z690M Phantom Gaming 4 дозволила «розкочегарити» скромного новачка до 4,4 ГГц.

Тепер канал Random Gaming in HD вирішив спробувати Celeron G6900 в іграх. Його система включала просту плату Gigabyte H610M S2H D4, 16 ГБ пам'яті DDR4 та професійну відеокарту Nvidia Quadro T1000 на чіпі TU117 з 896 ядрами CUDA та буфером 4 ГБ GDDR6 (аналог GeForce GTX 1650).

Celeron G6900

У The Witcher 3 блогер обрав високі налаштування у роздільній здатності 1080p. Гра видала в середньому 43 к/с, але було видно тривалі переривчасті зависання з нульовим значенням 1%/0,1% Low. Швидше за все, перехід до найнижчих налаштувань дозволив якби не повністю усунути застигання, то помітно підвищити плавність геймплею.

Ремастер GTA: San Andreas на високих налаштуваннях працював у середньому з 58 к/с, а пригальмовування були набагато терпимішими (1% Low = 15 к/с). Несподівано процесор виявився непоганим у Cyberpunk 2077 (середня частота 47 к/с) та Red Dead Redemption 2 (34 к/с), але у Cyberpunk 2077 були проблеми із завантаженням збережень. Forza Horizon 5 не завантажилася, а Far Cry 6 показувала слайд-шоу.

Інші результати можна подивитися в ролику. Зазначимо, що конфігурація 2 ядра/2 потоки втратила актуальність у тривимірних іграх років десять тому. Максимально обмеженому в засобах геймеру потрібно дивитися на 4-потоковий Pentium G7400 або представників минулих поколінь із чотирма повноцінними ядрами.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Samsung досягла успіхів у сфері пам'яті MRAM

Samsung опублікувала звіт про нові розробки в галузі технології магніторезистивної оперативної пам'яті MRAM (Magnetoresistive Random-Access Memory). Науково-дослідні відділи корейської корпорації знайшли спосіб проводити обчислення у самій MRAM. Це може докорінно змінити уявлення про організацію та структуру обчислювальних систем.

MRAM

У класичній архітектурі обчислення виконуються у центральному процесорі, а дані зберігаються у внутрішній пам'яті, розділеній на ОЗУ та ПЗУ. Процесор та пам'ять з'єднані системною шиною, що включає шини адреси, даних та управління. Ідея Samsung полягає в тому, що MRAM буде зберігати та обробляти дані в одному місці, що дозволить підвищити швидкодію та значно знизити енергоспоживання обчислювального вузла.

Сама собою магніторезистивна пам'ять виробляється кілька років провідними компаніями, включаючи Intel, Samsung або GlobalFoundries. MRAM пропонує продуктивність DRAM з енергонезалежністю флешпам'яті NAND та може зберігати записані дані багато років без необхідності подачі живлення.

Зрозуміло, MRAM має свої недоліки. Найбільшим є низька щільність та неможливість створення мікросхем великого обсягу. Крім того, вона має дуже низький електричний опір у порівнянні з конкуруючими технологіями пам'яті.

Тому Samsung вивчає можливість використання MRAM на ринках IoT та AI. Конкретний звіт компанії пов'язаний з нейроморфними комп'ютерами, що моделюють роботу мозку живої істоти (прикладом може бути чіп Intel Loihi). Нейроморфним комп'ютерам не потрібен великий обсяг пам'яті через особливості їхньої роботи.

Loihi

Цікаво, що вчені Samsung змогли покласти недолік низького опору MRAM в основу обчислень, оперуючи поняттям «суми опорів». Фахівцям вдалося запустити ШІ для класифікації зображень на схемах MRAM та досягти точності 98% для рукописних цифр та 93% для осіб. У майбутньому MRAM знайде своє застосування в «технологіях чіпів штучного інтелекту з низьким енергоспоживанням наступного покоління» та нейроморфних обчисленнях.

Джерело:
HotHardware

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

AMD підвищує ціни на процесори EPYC на 10-30%, а Intel нарощує виробництво Xeon Scalable

Згідно зі звітом Mizuho Securities, в якому цитується генеральний директор Inspur Systems (другий за величиною постачальник серверів у світі), компанія AMD підвищує ціни на серверні процесори EPYC на величину від 10 до 30%.

Xeon

Причому для великих стратегічних клієнтів зростання цін буде мінімальним, а для інших у зазначених вище межах. AMD не розкриває клієнтам перспективи щодо очікуваних постачань/цін своїх продуктів на найближче майбутнє, діючи за принципом «купуй або йди». AMD відмовилася коментувати цю інформацію на запити представників ЗМІ

Далі йдеться, що Intel значно збільшила виробництво серверних процесорів Xeon Scalable 3-го покоління (Ice Lake-SP) та прогнозує можливе збільшення постачань на 50% у річному обчисленні у 2022 році. У спробі зберегти частку ринку Intel не підвищую ціни на Ice Lake-SP, що підвищує їхню привабливість для клієнтів на тлі тепер дорожчих AMD EPYC.

Сервер

У звіті також згадується потенційна затримка випуску чипів Intel Sapphire Rapids. За останньою інформацією, їхній офіційний анонс має відбутися в середині цього року з доступністю наприкінці другого кварталу. У разі затримок цей графік може бути зрушений на кілька місяців.

Крім того, аналітики не очікують, що Sapphire Rapids дуже допоможе Intel. Через «суттєво вищі» ціни на Sapphire Rapids «синій» чіпмейкер може зіткнутися з подальшим скороченням частки ринку. Потенційно EPYC Milan та Genoa збережуть перевагу у продуктивності відносно Xeon Ice Lake-SP/Sapphire Rapids-SP, але в цьому випадку вирішальними факторами стануть ціна та доступність кожного продукту. Минулого року, за оцінками експертів, ринкова частка AMD становила 20-25%.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 66)

У Європі відеокарти GeForce RTX 3090 Ti будуть майже на третину дорожчими за GeForce RTX 3090

Попри проблеми з випуском GeForce RTX 3090 Ti онлайн-магазини продовжують активно готуватися до релізу новинки. Європейські рітейлери днями розкрили орієнтовну ціну майбутнього флагмана Nvidia Ampere. За нову відеокарту доведеться викласти від ~3200 євро або на 30% більше, ніж просять за випущену у 2020 році GeForce RTX 3090.

GeForce RTX 3090 Ti

Днями в Мережі з'явилася інформація, що Nvidia попросила своїх партнерів AIB призупинити випуск карт GeForce RTX 3090 Ti. Повідомляється, що до цього її підштовхнули проблеми із програмним та апаратним забезпеченням новинки. Будь-яких коментарів з боку Nvidia, на жаль, не надходило.

GeForce RTX 3090 Ti базується на графічному процесорі Nvidia GA102 з 10 752 ядрами CUDA, 336 тензорними, 84 RT-ядрами та 384-розрядною шиною пам'яті. Відеокарта оснащена 24-гігабайтним буфером GDDR6X з пропускною здатністю понад 1 ТБ/с, а її штатний рівень TGP дорівнює 450 Вт.

GeForce RTX 3090 Ti

Тим часом у Японії було помічено ще одного не випущеного представника сімейства Nvidia Ampere. Відеокарта GeForce RTX 3050 з'явилася на місцевій версії Amazon із ціною близько 439 доларів (з урахуванням податків). Нагадуємо, що у продаж ця модель офіційно надійде 27 січня із рекомендованою ціною від 249 доларів.

GeForce RTX 3050

Джерела:
VideoCardz
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 93)