Ще кілька тестів Intel Core i5-12400 зі штатним кулером

Відразу два блогери на Youtube змогли придбати та швидко протестувати роздрібні версії процесорів Core i5-12400(F) за кілька днів до їхнього офіційного релізу. Наприклад, користувач Chill Builds повідомив, що купив новинку в місцевому магазині.

Core i5-12400(F)

Core i5-12400(F) поставляється у звичайній картонній коробці синього кольору та комплектується кулером Laminar RM1. Це молодша модель у лінійці Core i5 12 покоління. Однак завдяки шести повноцінним ядрам Golden Cove з підтримкою Hyper-Threading вона здатна задовольнити запити більшості геймерів та домашніх/офісних користувачів.

Core i5-12400(F)

Core i5-12400(F)

Core i5-12400(F)

Chill Builds тестував Core i5-12400 на платі MSI Z690 Tomahawk D4, з пам'яттю Crucial Ballistix MAX DDR4-4400 16 GB, накопичувачем Samsung 980 Pro 1TB та відеокартою AMD Radeon RX 6700 XT у корпусі Lian Li O1. На це не зайвим буде звернути увагу, оскільки із закритою кришкою корпусу та штатним кулером Core i5-12400 розігрівся до 81°C у Cinebench та Blender.

Частота Core i5-12400 при навантаженні на всі ядра становить 3990 МГц без тенденцій до зниження. Новинка набрала 1693 балів у одноядерному та 12137 балів у багатоядерному тесті Cinebench R23.

Результати другого блогера Jawara media майже повністю збігаються з Chill Builds, крім того, що в руках Jawara media була версія Core i5-12400F без вбудованої графіки. Він також порівняв новинку із попередником Core i5-11400 у ряді тестів.

Обговорити в форумі (коментарів: 57)

Технологія Intel Thread Director скоро з'явиться у Linux

Разом з анонсом перших процесорів Intel Core 12 покоління компанія Intel представила технологію Thread Director. Вона покликана оптимізувати роботу гібридної структури CPU та розподіляє потоки по великих та малих ядрах. Механізм Intel Thread Director був інтегрований на програмному рівні до операційної системи Windows 11, але в майбутньому з'явиться й на ОС Linux.

Intel Thread Director

Intel Thread Director заснована на покращеному інтерфейсі зворотного зв'язку з обладнанням (Enhanced Hardware Feedback Interface). Він передає в операційну систему інформацію про продуктивність та енергоефективність кожного ядра ЦП в режимі реального часу. Устаткування динамічно адаптується до поточного стану ядер, а механізм планує завдання з міркувань продуктивності, енергоефективності чи перегріву.

Патчі Intel для ядра Linux з підтримкою Thread Director все ще знаходяться на доопрацюванні. Тому неясно, чи будуть нововведення реалізовані в версії Linux 5.17 або відкладені на кілька місяців. Що цікаво, у Linux 5.17 приберуть підтримку SIMD-набору інструкцій 3DNow! для процесорів AMD. Цей набір був випущений компанією в 1998 разом з настільними чіпами AMD K6-2 з метою підвищення швидкодії CPU в іграх та обробці мультимедійних даних.

AMD K6-2 3DNow!

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Intel відмовляється від підтримки AVX-512 у процесорах Alder Lake

Як повідомляє журналіст Ігор Валлоссек (Igor Wallossek), Intel має намір повністю відключити підтримку векторних інструкцій AVX-512 на всіх процесорах Alder Lake шляхом оновлення мікрокоду в нових випусках UEFI.

ASUS ROG Maximus Z690 Hero

Спочатку чіпмейкер закладав підтримку AVX-512 в Core 12-го покоління, але перед релізом старших чіпів з індексом K формально її відключив. Попри це, виробники материнських плат дозволили власникам нової платформи самостійно активувати векторні інструкції у меню UEFI.

Тепер лазівка буде закрита й вендори повинні повністю видалити «формально непідтримувану» функцію. Повідомляється, що випуск виправлених прошивок UEFI для плат Z690 розпочнеться протягом найближчих тижнів.


Налаштування плати ASUS ROG Maximus Z690 Hero

Імовірною причиною є те, що Intel хоче ще більше розмежувати споживчий сегмент та продукти для робочих станцій та серверів. Саме програми для корпоративного сектора часто отримують найбільшу вигоду від прискорення AVX.

Тим часом Intel також обмежує множник для набору інструкцій AVX2 значенням x51. Це означає, що частота CPU знизиться до 5,1 ГГц під час виконання AVX2 незалежно від вибраного вручну множника.

На щастя, ентузіасти та вендори мають обхідні шляхи для обох перешкод AVX. Наприклад, ASUS пропонує спеціальний патч для материнських плат серії Maximus, що відключає регулювання AVX2. З іншого боку, члени спільноти вже зуміли впровадити стару версію мікрокоду в нові випуски UEFI, надавши модифікований образ із підтримкою AVX-512.

Джерело:
Igor's Lab

Обговорити в форумі (коментарів: 47)