З прийдешнім Новим роком!

Лічені години залишаються до завершення 2021 року. Для IT-індустрії він багато в чому видався непростим й так само незабутнім. Згадати, що гарного та поганого приніс цей рік у світі відеоігор та апаратного забезпечення можна з нашої серії матеріалів.

У цей день хочеться привітати вас, дорогі читачі Overclockers.ua, з Новим роком, а також подякувати всім, хто бере участь у розвитку ресурсу. У 2022-му нас чекає безліч «залізних» новинок. Незабаром відкриє двері виставка CES 2022, де відбудеться чимало онлайн-презентацій від лідерів галузі. Про ці та інші події зі світу hardware ви зможете дізнатись зі сторінок Overclockers.ua. Ще раз вітаємо з прийдешніми святами. Залишайтеся з нами!

Новогодняя ёлка

Обговорити в форумі (коментарів: 117)

Гібридний процесор AMD Ryzen 9 6980HX зможе динамічно розганятися до 5,0 ГГц

У таборі AMD набирає обертів підготовка до релізу гібридних процесорів Ryzen 6000 (Rembrandt) для ноутбуків. Офіційна презентація APU запланована на четверте січня, після чого відбудуться анонси лептопів на їх основі. Зустріти нові «камені» можна буде, наприклад, в ігровому лептопі Alienware m17 R5.

Alienware m17 R5

Вищезгаданий ноутбук на додаток до топового процесора AMD Ryzen 9 6980HX отримає дискретну графіку Radeon RX 6850M XT. Цей відеоадаптер, згідно з доступною інформацією, використовуватиме оновлену версію GPU Navi 22. Головне нововведення полягає у переході на 6-нм технологію TSMC, завдяки чому вдасться наростити частотний потенціал та енергоефективність.

Alienware m17 R5
Плата ноутбука Alienware m17 R5 с процесором Ryzen 9 6900HX та графікою Radeon RX 6700M

Radeon RX 6000M

Що стосується Ryzen 9 6980HX, він стане першим мобільним процесором AMD, який зможе підкорити 5,0 ГГц в динамічному розгоні. В арсеналі APU Rembrandt є вісім ядер Zen 3+, графічний блок RDNA 2-го покоління, а також контролери PCI Express 4.0 й оперативної пам'яті DDR5. Більше подробиць, як було зазначено вище, ми дізнаємося четвертого січня.

AMD Rembrandt
Схема гібридних процесорів AMD Rembrandt

AMD Rembrandt

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

AMD хоче завершити злиття з Xilinx у першому кварталі 2022 року

Наприкінці листопада генеральний директор AMD Ліза Су заявила, що AMD закриє всі фінансові та організаційні питання щодо придбання Xilinx до кінця року. У передостанній день 2021-го AMD оновила інформацію щодо угоди. Згідно з новими прогнозами, вона завершиться у першому кварталі 2022 року.

Викликана затримка пояснюється деякою бюрократичною тяганиною з боку регулюючих органів. За заявою компанії, їм не треба змінювати угоду або будь-які умови, але потрібен додатковий час.

AMD Xilinx

Ми продовжуємо домагатися отримання необхідних дозволів регулюючих органів для закриття нашої угоди. Хоча раніше ми очікували, що отримаємо всі дозволи до кінця 2021 року, ми ще не завершили процес й тепер сподіваємося, що злиття буде завершено в першому кварталі 2022 року.

Наші переговори з регулюючими органами продовжують плідно розвиватися і ми розраховуємо на отримання всіх необхідних дозволів. Ніяких додаткових змін в раніше оголошені умови або плани щодо Угоди не вноситься та обидві компанії з нетерпінням чекають народження нового лідера галузі в області високопродуктивних і адаптивних обчислень.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Intel випробувала на платформі LGA1700 накопичувач Samsung PM1743 з інтерфейсом PCI-E 5.0 x4

Минулого тижня Samsung представила твердотілі накопичувачі PM1743. Це одні з перших SSD корпоративного класу з інтерфейсом PCI Express 5.0 x4. Зразок такого накопичувача був протестований у лабораторіях Intel на платформі LGA1700. Більш детальну інформацію компанія розкриє на виставці CES 2022 наступного тижня.

Samsung PM1743

Система включала процесор Core i9-12900K, материнську плату ASUS з чіпсетом Z690 та відеокарту EVGA GeForce RTX 3080. Накопичувач Samsung PM1743 має серверний формфактор E3.S, тому для його установки в слот PCI-E знадобився спеціальний перехідник.

Samsung PM1743

Накопичувач показав швидкість лінійного читання 13,8 ГБ/с та запису 6,6 ГБ/с. У разі підключення двох таких SSD швидкість досягала 28 ГБ/с, але довелося зняти відеокарту для звільнення ліній PCI Express 5.0.

Samsung PM1743

Samsung PM1743 будуть доступні в об'ємах від 1,92 до 15,36 Тбайт. Виробник заявляє про максимальну швидкість читання 13 Гбайт/с та запису 6,6 Гбайт/с, а також швидкодію при роботі з випадковими блоками до 2500 тис./250 тис. IOPS (читання/запис).

Джерело:
Twitter

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

ASUS готує перехідник для встановлення модулів DDR4 в роз'єми для DDR5

Топові материнські плати для процесорів Intel Core 12-го покоління здебільшого оснащені роз'ємами під оперативну пам'ять DDR5. На сьогодні ці модулі не тільки коштують дорожче за планки DDR4 аналогічного обсягу, але й відсутні в більшості магазинів. Водночас системні плати широко представлені на ринку, але через відсутність відповідних модулів пам'яті виявляються непотрібними.

ASUS DDR4 в DDR5

Компанія ASUS знайшла спосіб, як розв'язувати цю проблему. Тайванський вендор підготував спеціальний адаптер, за допомогою якого модулі DDR4 можна встановити в роз'єми під DDR5. Його офіційна презентація, ймовірно, відбудеться на виставці CES 2022.

Контролер пам'яті у складі процесорів Intel Alder Lake-S офіційно підтримує роботу з DDR4-3200 та DDR5-4800. Враховуючи це, інженери ASUS створили спеціальну карту розширення, яка виступає в ролі перехідника та забезпечує живлення встановленого модуля DDR4. Нагадаємо, що у випадку DDR5 мікросхема управління живленням розміщена у самій планці, а не на материнській платі.

Одним з головних недоліків такого рішення, на думку закордонних колег, стане більша довжина сигнальних доріжок. Це може зашкодити стабільності роботи високошвидкісної пам'яті DDR4. У будь-якому випадку, варто дочекатися офіційної презентації та розгорнутих тестів.

ASUS DDR4 в DDR5

Джерело:
Vortez

Обговорити в форумі (коментарів: 59)