AMD Radeon RX 6400 та RX 6500 XT стануть першими відеокартами на 6-нм GPU

На початку січня AMD представить дві нові відеокарти: Radeon RX 6400 та RX 6500 XT. Обидва пристрої базуються на графічному процесорі Navi 24, який стане першим 6-нм GPU в асортименті чіпмейкера. Для його випуску використовується та сама 6-нм технологія TSMC, що і у випадку відеоядер Intel DG2.

AMD Radeon RX 6400 и RX 6500 XT

Специфікації Radeon RX 6400 та RX 6500 XT відомі вже довгий час. Старша модель отримає 1024 потокових процесори, тоді як у молодшої їхня кількість складе 768 штук. Обидві новинки отримали 4-гігабайтний відеобуфер GDDR6 з 64-розрядною шиною, при цьому у Radeon RX 6400 його пропускна здатність дорівнює 112 Гбайт/с, а у Radeon RX 6500 XT — 128 Гбайт/с.

У маркетингових матеріалах, присвячених новим відеокартам, AMD також вказує на ефективну пропускну здатність відеобуфера з урахуванням 16-мегабайтного Infinity Cache. У випадку Radeon RX 6400 та RX 6500 XT вона становить 216 та 232 Гбайт/с відповідно. Іншими словами, AMD ставить їх в один ряд із Radeon RX 5500 XT (224 Гбайт/с), яка обладнана 128-розрядною шиною пам'яті.

AMD Radeon RX 6400 и RX 6500 XT

Еталонна Radeon RX 6500 XT виконана у форматі двослотової карти розширення та споживає близько 107 Вт, через що на торці буде розпаяний 6-контактний роз'єм додаткового живлення. Водночас Radeon RX 6400 є низькопрофільною однослотовою відеокартою зі штатним енергоспоживанням 53 Вт. Для виведення зображення доступні порти HDMI та DisplayPort.

AMD Radeon RX 6400 и RX 6500 XT

Офіційна презентація відеокарт AMD Radeon RX 6400 та RX 6500 XT відбудеться четвертого січня. У продаж старша модель надійде 19 січня, а молодший пристрій буде доступний виключно OEM-виробникам.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 66)

Цього року геймери витратили на відеоігри понад $180 мільярдів

Компанія Newzoo опублікувала звіт про підсумки цього року на ринку відеоігор. Згідно з підрахунками експертів, у 2021-му геймери витратили на ігри $180,3 млрд, що на 1,4% більше за показники минулого року та є новим абсолютним рекордом. Головною причиною росту стали обмеження, спричинені пандемією COVID-19.

Рынок видеоигр в 2021

У своїх підрахунках аналітики Newzoo враховують виторг від продажу ігор (на фізичних носіях та в цифровому вигляді), внутрішньоігрових покупок та передплатних сервісів, таких як Xbox Game Pass. Найприбутковішим виявився сегмент мобільних відеоігор. У цьому році геймери витратили на них $93,2 млрд, збільшивши торішній показник на 7,3%. На консольні відеоігри припадає 50,4 млрд (-6,6% у порівнянні з 2020-м), а відеоігри для ПК — $36,7 млрд (-0,8%).

Рынок видеоигр в 2021

Серед інших цікавих фактів, викладених у доповіді Newzoo, можна відзначити, що загальна кількість геймерів досягла трьох мільярдів людей, при цьому 55% їх проживають в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Близько 465,1 млн гравців цікавляться кіберспортом, при цьому 229,6 млн хоча б раз на місяць дивляться змагання. Тим часом хмарний геймінг продовжує свій шлях до мас. Обсяг відповідного ринку виріс до $1,57 млрд, тоді як ще минулого року цей показник становив $669 мільйонів.

Рынок видеоигр в 2021

Джерела:
Newzoo
ElChapuzasInformatico

Обговорити в форумі (коментарів: 84)

Gigabyte випустить майже три десятки системних плат LGA1700 на чіпсеті Intel B660

Gigabyte Technology запропонує широкий асортимент материнських плат LGA1700 із набором логіки Intel B660. У планах вендора значиться випуск щонайменше 29 моделей з лінійок Aorus, Gaming та UD (Ultra Durable). Серед них 17 плат будуть підтримувати оперативну пам'ять DDR4, а 12 оснащені роз'ємами під модулі DDR5.

Gigabyte B660

Материнські плати LGA1700/B660, згідно з доступною інформацією, надійдуть у продаж п'ятого січня. Приблизно в цей час модельний ряд процесорів Intel Core 12-го покоління (Alder Lake-S) поповниться чіпами із заблокованим множником. Варто додати, що ціни нових CPU днями розсекретив американський магазин BestBuy.

Gigabyte B660

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

AMD та GlobalFoundries домовилися про випуск мікросхем до кінця 2025 року

AMD вдруге за рік оновила довгострокову угоду Wafer Supply Agreement (WSA) із контрактним чіпмейкером GlobalFoundries. Спочатку вона передбачала, що в період з 2022 по 2024 рік «червоні» придбають у GloFo кремнієвих пластин на суму $1,6 млрд, після чого будуть зняті абсолютно всі зобов'язання AMD щодо викупу виробничих потужностей.


12-нм кристал IOD у складі AMD EPYC. Фото OC_Burner

Тепер стало відомо, що AMD вирішила продовжити договір ще на один рік. Загальна сума контракту зросла до $2,1 млрд, тобто протягом 2025-го команда Лізи Су закупить у GlobalFoundries кремнієвих пластин на півмільярда доларів. Декілька років тому компанія вирішила вийти з «нанометрових перегонів», припинивши роботу над 7-нм технологією. Це означає, що AMD закуповуватиме у GlobalFoundries мікросхеми, що виготовляються за 12- та 14-нм техпроцесом.

«Ми співпрацюємо з AMD понад десяти років, граючи ключову роль у прискоренні їхнього бізнесу, і сподіваємось на розширення нашого партнерства на довгі роки. GF надасть пластини з нашого заводу Fab 8 у Мальті, штат Нью-Йорк, що зміцнить прихильність обох компаній до виробництва у Сполучених Штатах.

Ця угода дає AMD підтримку, необхідну для продовження бурхливого зростання на ринках серверів та високопродуктивних обчислень, і демонструє прагнення GF переглянути відносини між безфабричними компаніями й виробництвом та допомогти клієнтам завоювати відповідні сегменти ринку», — йдеться у заяві GlobalFoundries.

Джерело:
AnandTech

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Раджа Кодурі розповів нові подробиці про відеоадаптери Intel Arc Alchemist

Глава підрозділу Intel Core та Visual Computing Group Раджа Кодурі взяв участь у стримі на YouTube-каналі DrLupo. Основною темою бесіди блогера та Раджі стали дискретні відеокарти Intel Arc Alchemist.

Раджа

Цікаво, що керівник графічного підрозділу Intel вів трансляцію за допомогою ПК на базі прискорювача Arc Alchemist. З його слів, це ще не фінальний продукт, а інженерний зразок. GPU пройшли стадію бета-тестування та знаходяться на етапі відбору зразків для партнерів, які тестують свої продукти та діляться зворотним зв'язком з Intel.

Кодурі підтвердив, що Intel працює не лише над кількома поколіннями обладнання (Alchemist, Battlemage, Celestial та Druid), але й над цікавими програмними функціями. Згодом у графічних процесорах Arc з'явиться технологія локальних хмарних ігор. Вона забезпечить віддалений доступ до ігрового ПК потрібної вам людини з картою Intel, наприклад, для випробування свіжої новинки ігробуду на потужній відеокарті. Функцію обіцяють запровадити у 2022 році.

Раджа Кодурі згадав проблему глобальної нестачі напівпровідників. Intel вже виробляє графічні процесори на потужностях TSMC N6, але дефіцит продовжиться в найближчому майбутньому. Проте Intel має намір зайняти свою частку на ринку ігрових відеокарт. «Майнінг-ферми безумовно не входять до планів Intel з графікою Arc», — додав він. Intel розробляє апаратні рішення для операцій із блокчейном, але їх не слід плутати з графічними процесорами Xe-HPG.


Інтерв'ю дивитись з 6:31:00

Також Intel поки що не планує випускати рішення з декількома графічними процесорами. Принаймні їх не буде в першому поколінні Arc Alchemist. Завершилося інтерв'ю питанням про колір відеокарти Arc. Кодурі сказав, що якщо він вирішить, еталонні карти будуть синіми. Звичайно, ми вже бачили інженерні зразки у чорному та сріблястому кольорах, але питання залишається відкритим.

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Adata готує ігрову мишу XPG Vault із вбудованим терабайтним SSD

Ще однією цікавою новинкою, яку Adata Technology покаже на початку січня, стане ігрова миша RPG Vault. Її головна особливість полягає у вбудованому твердотілому накопичувачі об'ємом 1 Тбайт.

Adata XPG Vault

За задумом виробника, вбудований SSD власники «гризуна» можуть використовувати для зберігання ігрової бібліотеки, так би мовити, завжди під рукою. Маніпулятор підключається через інтерфейс USB 3.2 Gen2 Type-C, а для інтегрованого накопичувача заявлено пропускну здатність до 985 Мбайт/с. Не обійшлося без світлодіодного RGB-підсвічування.

Adata XPG Vault

В цей час ігрова миша Adata XPG Vault має статус концепту, тому ні рекомендованої ціни, ні орієнтовних термінів релізу компанія поки не називає. Більше інформації про неї, як уже говорилося вище, стане відомо після відкриття виставки CES 2022.

Джерела:
Adata
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Підтверджено дату виходу флагманської відеокарти GeForce RTX 3090 Ti

Підготовка релізу відеокарти GeForce RTX 3090 Ti виходить на фінішну пряму. Витік документів MSI підтверджує, що флагманський 3D-прискорювач Nvidia Ampere надійде у продаж 27 січня. Цього ж дня будуть опубліковані перші огляди пристрою. Щодо офіційного анонсу GeForce RTX 3090 Ti, то він відбудеться в рамках презентації Nvidia на CES 2022 четвертого січня.

MSI GeForce RTX 3090 Suprim X 24G
MSI GeForce RTX 3090 Suprim X 24G

Згідно з доступною інформацією, GeForce RTX 3090 Ti використовує графічний процесор Nvidia GA102 у конфігурації з 10 752 ядрами CUDA, 336 тензорними, 84 RT-ядрами та 384-бітним інтерфейсом пам'яті.

GeForce RTX 3090 Ti

Відеобуфер набраний дванадцятьма 2-гігабайтними мікросхемами Micron GDDR6X з ефективною частотою 21 ГГц, що забезпечить пропускну здатність 1008 Гбайт/с. Штатний рівень TGP (Total Graphics Power), за чутками, зросте до 450 Вт.

GeForce RTX 3090 Ti

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 42)