Вийшов драйвер GeForce 497.29 WHQL з оптимізаціями для GTFO та Horizon Zero Dawn

Nvidia підготувала черговий випуск пакету драйверів та ПЗ GeForce. У релізі 497.29 WHQL додані оптимізації для кооперативного шутера GTFO, а також останньої версії рольового бойовика Horizon Zero Dawn, де з недавніх пір доступна технологія масштабування Deep Learning Super Sampling (DLSS).

Horizon Zero Dawn

Крім того, у драйвері GeForce 497.29 WHQL програмісти Nvidia усунули такі проблеми:

  • збої та фіолетові/сині артефакти у Microsoft Flight Simulator;
  • падіння продуктивності в Supreme Command: Forged Alliance/Supreme Commander 2 під час руху миші;
  • «заїкання» робочого стола при переміщенні курсору миші;
  • довільні мерехтіння екрана на мультимоніторних конфігураціях;
  • невеликі помилки у німецькій локалізації Панелі управління Nvidia.

Більш детальні відомості про нововведення релізу GeForce 497.29 WHQL наведені в супутній документації. Як завжди, завантажити актуальний пакет драйверів для «зелених» відеокарт можна через програму GeForce Expreience або скориставшись пошуком на сайті Nvidia.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Материнські плати LGA1700 на чіпсетах Intel B660 та H610 вийдуть п'ятого січня

Четвертого січня відбудеться презентація Intel у рамках виставки CES 2022. На ній компанія анонсує процесори Core 12-го покоління (Alder Lake-S) із заблокованим множником, а також набори логіки 600-ї серії для недорогих системних плат LGA1700. Якщо вірити китайським ЗМІ, у продаж такі матплати надійдуть наступного дня після анонсу.

ASUS Prime Z690-A
ASUS Prime Z690-A

Повідомляється, що п'ятого січня можна буде придбати плати із логікою B660 та H610. Специфікації даних наборів логіки наведено в окремому матеріалі. Нагадаємо, що в платах на їх основі можна буде зустріти роз'єми під оперативну пам'ять стандарту як DDR5, так і DDR4, до того ж рішення LGA1700/B660 зможуть запропонувати можливість розгону ОЗП. Крім того, до планів Intel входить реліз чіпсету H670, але точна дата поки що невідома.

На пресконференції четвертого січня Intel також явить світові процесори Core 12 покоління для ноутбуків разом з лінійкою 3D-прискорювачів Arc Alchemist. Старт презентації — о 20:00 за київським часом.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Ентузіаст розробив NVMe-накопичувач для аудіофілів

На форумах Audiophile Style навесні цього року з'явилася тема, в якій ентузіаст пропонував твердотілий диск у форматі M.2, який має підвищити якість звуку в ПК. Деякі інші користувачі придбали такий пристрій та поділилися своїм досвідом.

Audio SSD

За словами автора пристрою, він працював над накопичувачем понад року у співпраці з виробником контролера (це прямо не говориться, але на мікросхемах видно логотип і маркування Realtek). Встановлено 1 ТБ флешпам'яті 3D NAND TLC, що функціонує в режимі псевдо-SLC, через що корисна місткість зменшена до 333 ГБ.

Audio SSD

З інших новаторських рішень можна відзначити тактовий генератор Crystek CCHD-957, конденсатори Audionote Kaisei ємністю 220 мкФ, зовнішній вхід живлення 5 В, восьмишарову друковану плату і позолочені роз'єми.

Audio SSD
Фото одного з покупців

Хай там як, оцінити перспективи та реальні переваги спеціалізованого SSD для аудіофілів досить непросто. Ознайомитись з обговоренням та відгуками покупців можна на форумі Audiophile Style.

Обговорити в форумі (коментарів: 142)

Утиліта Project Hydra для розгону процесорів AMD Zen 3 доступна для завантаження

Наш земляк Юрій «1usmus» Бублій виклав у вільний доступ утиліту Project Hydra, призначену для розгону процесорів Ryzen 5000 на мікроархітектурі Zen 3.

Ryzen

У новій програмі Юрій врахував недоліки та компроміси продукту Clock Tuner for Ryzen і почав з нуля, маючи добрий багаж напрацювань. Такі моменти, як підключення до драйверів чіпсету або необхідність перших релізів встановлювати фірмову утиліту AMD Ryzen Master, були повністю перероблені.

Project Hydra

Project Hydra пропонує широкі можливості для тюнінгу та розгону чипів Ryzen 9 5950X, Ryzen 9 5900X, Ryzen 7 5800X, Ryzen 7 5700G, Ryzen 5 5600X та Ryzen 5 5600G. Якщо вірити дорожній карті, підтримка нового покоління процесорів AMD буде додана у версії Project Hydra Pro 1.2 в кінці січня.

Якщо ви бажаєте фінансово підтримати ентузіаста або спробувати розширену утиліту Project Hydra Pro, то Юрій пропонує оформити передплату на Patreon з кількома рівнями доступу та щомісячною платою від $3 до $10.

Завантажити безплатну версію Project Hydra>>

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

LG анонсувала ігровий ноутбук UltraGear 17G90Q на платформі Intel Tiger Lake-H

LG Electronics сьогодні представила перший ігровий ноутбук під брендом UltraGear — 17G90Q. Він отримав 17,3-дюймовий дисплей, оснащується процесорами Intel Core 11-го покоління (Tiger Lake-H) та дискретною графікою Nvidia GeForce RTX 30-ї серії. Топова конфігурація має відеоадаптер GeForce RTX 3080 Max-Q.

LG UltraGear 17G90Q

У LG UltraGear 17G90Q використана IPS-матриця з роздільною здатністю 1920 x 1080 пікселів, частотою оновлення 300 Гц, часом відгуку 1 мс (від сірого до сірого) і 99% охопленням колірної палітри sRGB. Оснащення лептопа включає два слоти під модулі оперативної пам'яті SO-DIMM DDR4, пару роз'ємів M.2 для NVMe-накопичувачів, бездротовий модуль Wi-Fi 6E та акумулятор ємністю 93 Вт·год.

LG UltraGear 17G90Q

З інших особливостей UltraGear 17G90Q можна виділити систему охолодження на базі випарної камери, клавіатуру з незалежним RGB-підсвічуванням кожної клавіші, сканер відбитків пальців та наявність порту USB 4/Thunderbolt 4. Розміри ноутбука становлять 400 x 271,6 мм, вага — 2,64 кг.

LG UltraGear 17G90Q

Продажі ігрового лептопа LG UltraGear 17G90Q стартують на початку 2022-го. Рекомендовані ціни будуть оголошені пізніше.

Джерело:
LG

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Процесори AMD Ryzen Threadripper Pro 5000 вийдуть у березні 2022 року

Компанія AMD готова вивести на ринок нові процесори Ryzen Threadripper, відомі під кодовим ім'ям Chagall. Як повідомляє видання VideoCardz, у продаж чіпи Ryzen Threadripper Pro 5000 для платформи sWRX8 надійдуть восьмого березня. Формальний анонс новинок має відбутися в рамках січневої презентації AMD.

Ryzen Threadripper Pro

Чи вийде разом з ними лінійка чіпів Ryzen Threadripper 5000 без приставки Pro, на жаль, не уточнюється. Раніше в Мережі виринала інформація, що AMD не планує оновлювати асортимент чіпів для платформи sTRX4. Непрямим підтвердженням цього є той факт, що в онлайн-базах тестових пакетів були помічені виключно нові Ryzen Threadripper Pro.

Оснащення новинок включає від 12 до 64 ядер з підтримкою технології SMT, 8-канальний контролер пам'яті DDR4 та 128 ліній інтерфейсу PCI Express 4.0. На думку закордонних колег, затримка виходу Ryzen Threadripper Pro 5000 може бути пов'язана з переходом на 6-нм чіплети з архітектурою Zen 3+.

Ryzen Threadripper Pro

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Системні плати MSI B350 і X370 отримали підтримку CPU Ryzen 5000

Micro-Star International підготувала приємний сюрприз для власників материнських плат AM4 на чіпсетах AMD X370 та B350. У прошивках UEFI, що забезпечили підтримку операційної системи Windows 11, вендор також впровадив мікрокод для процесорів Ryzen 5000 (Vermeer) на базі мікроархітектури Zen 3.

MSI B350 Gaming Pro Carbon
MSI B350 Gaming Pro Carbon

Нагадаємо, що офіційна підтримка CPU Zen 3 передбачена для системних плат з логікою AMD 400-ї та 500-ї серій. Як неодноразово відзначали представники чіпмейкера, компанія «не планує впроваджувати підтримку Ryzen 5000-ї серії на чіпсетах AMD 300». В цьому випадку MSI діяла з власної ініціативи. Завантажити актуальні версії UEFI можна через офіційний сайт вендора.

MSI B350

Якщо вірити інформаторам WCCFTech, в найближчому майбутньому плати AM4 на чіпсетах 300-ї серії можуть отримати підтримку гібридних чіпів Ryzen 5000G (Cezanne), а також CPU Vermeer-X. Ці процесори будуть представлені на початку січня та примітні збільшеним обсягом кеш-пам'яті третього рівня. Відповідні прошивки будуть викладені у вільний доступ після релізу нових «каменів».

Обговорити в форумі (коментарів: 58)