Відеокарти Intel Arc A380 та Arc A350 прописалися у графічному драйвері

Корпорація Intel випадково опублікувала тестову версію графічного драйвера. У її файлах допитливі ентузіасти виявили чимало згадок про майбутні відеоадаптери. Серед них є інтегровані в процесор блоки та дискретні графічні прискорювачі.

Intel Arc

Судячи з нової інформації, Intel вже розпочала роботу над програмним забезпеченням для вбудованої графіки CPU Raptor Lake, Meteor Lake, Arrow Lake та Lunar Lake. Перше сімейство вийде наступного року, друге — не раніше 2023-го, а останні два, ймовірно, дебютують у 2024–2025 роках. Крім того, згадуються два графічні процесори серії DG3, які стануть основою майбутніх відеокарт Intel Arc Battlemage. Їхній реліз очікується у 2023 році.

Intel Arc

Є свіжа інформація і про графічні адаптери Arc Alchemist. В найближчому майбутньому Intel випустить мобільні 3D-прискорювачі Arc A350M та Arc A370M, а також десктопні відеокарти Arc A350 та Arc A380. Підкреслимо, що це далеко ще не всі графічні прискорювачі Arc Alchemist. Наприклад, модель Arc A380 є топовим рішенням на ядрі DG2-128, проте Intel також має DG2-512. Цей GPU стане основою цілого ряду потужних ігрових відеокарт.

Intel Arc

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

TSMC анонсувала технологію N4X для сфери ресурсомістких обчислень

Контрактний чіпмейкер TSMC анонсував технологічні норми N4X. Літера «X» у назві нового техпроцесу вказує на сферу застосування — рішення зі сфери високопродуктивних обчислень (HPC). Розпочати випуск продуктів за новою 4-нм технологією тайванці планують у першій половині 2023 року.

TSMC

В загальних рисах, N4X є покращеною версією технології N5, через що у клієнтів TSMC не повинно виникнути особливих складнощів із переходом на «тонші» норми. Серед головних нововведень тайванці виділяють приріст швидкодії до 15% відносно N5 (з напругою живлення 1,2 В), а також можливість виробництва великих кристалів, які функціонуватимуть при вищій напрузі та частотах.

Якщо казати про продукти, які виграють від переходу на технологію TSMC N4X, то до них належать центральні та графічні процесори для серверів та суперкомп'ютерів. Наприклад, наступники прискорювачів обчислень Nvidia A100 та AMD Instinct MI200.

Джерело:
TechPowerUp

Overclockers.ua відтепер доступний українською!

З радістю повідомляємо, що ми запускаємо повноцінну українську версію порталу Overclockers.ua! Відтепер усі матеріали будуть доступні українською мовою.

Українська версія наразі працює в тестовому режимі, тому ми не виключаємо наявність можливих помилок. Це стосується як технічного функціонування сайту, так і, власне, україномовного контенту. У разі виявлення будь-яких проблем чи помилок, обов'язково нам повідомляйте, візьмемо до уваги. Крім того, на період стартового тестування відключено деякі функції, наприклад, запам'ятовування вибору мови користувачем або завантаження національної версії за замовчуванням для української аудиторії — все це запрацює незабаром.

Також хочемо нагадати, що вже кілька років доступний україномовний інтерфейс у нашій Конференції (змінити відповідні вподобання можна в налаштуваннях профілю користувача).

Нарешті, на численні прохання ми запустили підписку на Patreon! Якщо вам подобається те, що ми робимо, а також є бажання підтримати розвиток сайту, у тому числі й україномовної версії, будемо раді бачити вас серед наших патронів!

Patreon Overclockers.ua

На даному етапі немає рівнів підписки, а сума підтримки довільна. Проте, у недалекому майбутньому ми плануємо реалізувати додаткові можливості для наших патронів, яким стануть доступні, наприклад, унікальні функції у конференції.

Обговорити в форумі (коментарів: 208)

Відеокарта GeForce RTX 3050 вийде в модифікаціях з 4- та 8-гігабайтним буфером GDDR6

На початок 2022-го Nvidia запланувала реліз відеокарти GeForce RTX 3050. На відміну від мобільного аналога з ядром GA107, 3D-прискорювач для настільних ПК буде побудований на графічному процесорі GA106 та, згідно з останньою інформацією, вийде в модифікаціях з 4- та 8-гігабайтним відеобуфером.

Nvidia

Відеокарта GeForce RTX 3050 8GB отримає кристал Nvidia GA106-150 з 2560 ядрами CUDA, тоді як 4-гігабайтна версія використовуватиме чіп GA106-140 з 2304 ядрами. Це не вперше, коли Nvidia випускає два різні GPU під однією назвою. Можна згадати GeForce GTX 1060 6GB і GTX 1060 3GB, щоправда, у її випадку також були версії з 5-гігабайтним буфером та мікросхемами GDDR5X.

Шина пам'яті обох варіантів GeForce RTX 3050 налічує 128 розрядів, що при використанні мікросхем GDDR6 з ефективною частотою 16 ГГц забезпечить пропускну здатність відеобуфера 256 Гбайт/с. Офіційна презентація новинки повинна відбутися четвертого січня, а у продаж вона надійде ближче до кінця наступного місяця.

GeForce RTX 3050

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Модельний ряд та специфікації мобільних процесорів Intel Core 12-го покоління

Одним з нових продуктів, які Intel представить на виставці CES 2022, є процесори Core 12-го покоління для ноутбуків. Підготовка до релізу мобільних CPU Alder Lake набирає оберти, про що можна судити з бази даних тестового пакета Geekbench. Завдяки їй розкрито майже весь модельний ряд ноутбучних процесорів Core 12-го покоління.

CPU Intel

На відміну від настільних рішень, мобільні чіпи Intel Alder Lake-P запропонують максимум шість високопродуктивних ядер Golden Cove та вісім енергоефективних ядер Gracemont. Іншими словами, цю серію очолять 14-ядерні/20-потокові процесори. Максимальний обсяг L3-кешу буде урізаний з 30 до 24 Мбайт, зате вбудована графіка налічує втричі більше виконавчих блоків, ніж у настільних CPU.

CPU Intel

У таблиці нижче зібрані всі відомі характеристики мобільних процесорів Intel Core 12 покоління. Спочатку їх асортимент буде представлений 28- та 45-ватними моделями, а через деякий час до них приєднаються чіпи для тонких та легких ноутбуків. У них залишиться лише два великі та вісім малих ядер, що дозволить знизити рівень TDP. Більше подробиць про новинки Intel стане відомо 4 січня.

CPU Intel

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Nvidia показала трійцю ігрових ПК, оформлених у стилі фільму «Матриця: Воскресіння»

Майбутня прем'єра фільму «Матриця: Воскресіння» не залишилася поза увагою Nvidia. Разом із відомими моддерами компанія підготувала трійцю ігрових комп'ютерів у дусі науково-фантастичного бойовика, які вона розіграє між прихильниками у соцмережах. На жаль, на Україну ця пропозиція не поширюється, що, з іншого боку, не заважає оцінити роботу закордонних майстрів.

Моддинг Nvidia

Унікальні системи за підтримки Nvidia створили відомі моддери Стефан Ульріх (Stefan Ulrich), Дейв Кеті (Dave Cathey) та Сташек «Tips» Вертелак (Staszek Wiertelak). Усі вони виглядають феноменально та пропонують відмінну комбінацію «заліза», тому обов'язково сподобаються шанувальникам «Матриці».

Моддинг Nvidia

Специфікації Digital Storm Backup Operator:

  • корпус: Digital Storm Aventum X;
  • процесор: AMD Ryzen 9 5950X;
  • відеокарта: Nvidia GeForce RTX 3080 Ti;
  • материнська плата: ASUS Rog Maximus Crosshair VIII Formula;
  • оперативна пам'ять: 32 ГБ DDR4 HyperX Fury RGB;
  • накопичувач: 1 ТБ M.2;
  • блок живлення: 1200 Вт (80 PLUS Gold);
  • охолодження: EKWB Custom Liquid Cooling.

Моддинг Nvidia

Специфікації NZXT Nebuchadnezzar:

  • корпус: NZXT 710i;
  • процесор: AMD Ryzen 7 5800X;
  • відеокарта: Nvidia GeForce RTX 3080 Ti;
  • материнська плата: NZXT N7 B550;
  • оперативна пам'ять: 32 ГБ DDR4 Team Group T-Force;
  • накопичувач: WD 1 ТБ M.2;
  • блок живлення: NZXT C850;
  • охолодження: NZXT Z73 Kraken AIO + NZXT AER LED.

Моддинг Nvidia

Специфікації The Breacher:

  • процесор: AMD Ryzen 9 3950X;
  • відеокарта: Nvidia GeForce RTX 3090;
  • материнська плата: MSI X370 Gaming Pro Carbon;
  • оперативна пам'ять: 32 ГБ DDR4 Corsair Vengeance RGB;
  • накопичувач: 2 ТБ M.2;
  • блок живлення: Cooler Master 1200W.

Моддинг Nvidia

Крім того, Nvidia підготувала п'ять підсилювальних пластин для відеокарти GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition, виконаних у стилі «Матриця: Воскресіння». Вони також будуть розіграні серед підписників у соцмережах.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

TSMC вимагає від Intel передоплату за доступ до 3-нм конвеєра

Корпорація Intel, так само як і багато інших виробників мікросхем, в останні роки відчуває нестачу потужностей. Щоб розв'язати цю проблему «синій» гігант не тільки інвестує величезні кошти у розширення власних фабрик, але й вдався до послуг контрактних чипмейкерів. Intel вже випускає деякі продукти на конвеєрах TSMC та розраховує підписати контракт на передові техпроцеси.

З цією метою генеральний директор Intel Пет Гелсінджер (Pat Gelsinger) днями зустрівся з високопосадовцями TSMC. Переговори проходили за зачиненими дверима, але якщо вірити повідомленням тайванських ЗМІ, їх головною темою став запуск виділеної 3-нм виробничої лінії. До речі, свій 3-нм конвеєр отримає компанія Apple, головний партнер TSMC.

Пэт Гелсинджер
Голова Intel Пет Гелсінджер

Повідомляється, що зустріч керівництва Intel та TSMC закінчилася не на користь процесорного гіганта. Для запуску виділеної лінії тайванці запросили передоплату, тому перед Intel зараз стоїть вибір: інвестувати в розширення власних заводів або віддати гроші майбутньому конкуренту. Нагадаємо, що Intel готується вийти на ринок контрактного виробництва напівпровідників.

Серійний випуск мікросхем по 3-нм техпроцесу TSMC розраховує налагодити у другій половині наступного року. Залишається питання, чи будуть серед них продукти Intel.

Джерела:
TechPowerUp
Focus Taiwan

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Системна плата MSI MEG Z690 Godlike вийде тиражем 1000 екземплярів

Micro-Star International офіційно представила свою флагманську плату для процесорів Intel Core 12-го покоління — MEG Z690 Godlike. Вона належить до рішень формату Extended ATX (305 x 310 мм), отримала 22-фазну систему живлення гнізда LGA1700 та буде випущена тиражем 1000 екземплярів. У комплект входить 32-гігабайтний набір пам'яті Kingston Fury Beast DDR5 та процесорна СРО MEG CoreLiquid S360.

MSI MEG Z690 Godlike

Однією з головних особливостей плати MSI MEG Z690 Godlike є сенсорний 3,5-дюймовий РК-дисплей M-Vision. Власники можуть не тільки вивести на нього зображення/анімацію, але й управляти материнською платою, наприклад, очистити CMOS, перезавантажити комп'ютер або розігнати процесор. Варто додати, що екран M-Vision повністю знімний і підключається до системи через порт USB.

MSI MEG Z690 Godlike

Оснащення матплати включає чотири роз'єми під модулі оперативної пам'яті DDR5, два слоти розширення PCI Express 5.0 x16 (x16/x0 або x8/x8), один PCI-E 4.0 x16@x8 і відразу шість роз'ємів M.2 для NVMe-накопичувачів. Мережеві можливості представлені 2,5- та 10-гігабітним Ethernet на контролерах Intel I225-V та Aquantia AQC113CS відповідно, а також бездротовим модулем Wi-Fi 6E. З іншого можна виділити два порти Thunderbolt 4.

Детальні характеристики плати MEG Z690 Godlike в найближчі тижні будуть опубліковані на сайті MSI. Компанія оцінила новинку у 2099 доларів, до того ж придбати її зможуть тільки ті, хто вже купував плату Godlike-серії або відеокарту GeForce RTX 3080/3090. Реліз материнської плати відбудеться наприкінці січня чи на початку лютого.

Джерела:
WCCFTech
PCMag

Обговорити в форумі (коментарів: 18)