AMD патентує GPU з окремим кристалом машинного навчання

Минулого місяця AMD представила лінійку прискорювачів обчислень Insinct MI200. Вперше в цих пристроях компанія використала багаточипове компонування GPU з двома окремими кристалами.

AMD Instinct

Кілька днів тому було опубліковано патент AMD, що описує додатковий кристал, встановлений поверх графічного процесора. Чіпмейкер називає його пристроєм прискореної обробки (Accelerated Processing Device, APD) та пропонує як спосіб розширення можливостей машинного навчання. APD міститиме пам'ять і кілька блоків-прискорювачів.

патент

Безпосередній зв'язок кристала GPU дає перевагу внаслідок високошвидкісної передачі даних і команд. AMD зазначає, що частина пам'яті може бути налаштована як кеш або пам'ять з прямим доступом. В описі також говориться, що APD може містити арифметико-логічні блоки (ALU), налаштовані для виконання операцій множення матриць, що прискорить роботу машинного навчання.

патент

Джерело:
HotHardware

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Свіжа прошивка збільшує продуктивність карт EVGA GeForce RTX 3080 Ti у майнінгу

Як повідомляє Tom's Hardware, компанія EVGA днями випустила оновлення прошивки для відеокарт GeForce RTX 3080 Ti. Нова версія збільшує хешрейт при видобутку Ethereum шляхом скасовування прихованих обмежень потужності. Вони активуються у періоди високого навантаження на пам'ять, що притаманно майнінговим обчисленням.

EVGA

Оновити мікрокод можна за допомогою програми EVGA Precision X1. Один із власників зазначив, що після встановлення прошивки на EVGA GeForce RTX 3080 Ti XC3 продуктивність картки зросла з 66 MH/s до 80 MH/s, тобто приріст склав 21%.

Теоретично можна спробувати встановити мікрокод на відеокарти інших вендорів. Блогер Red Panda Mining успішно розблокував продуктивність на Inno3D GeForce RTX 3080 Ti iChill X3 за допомогою прошивки від EVGA XC3. Підсумковий хешрейт становив 91MH/s. Однак слід пам'ятати, що такі маніпуляції можуть призвести до псування дорогого пристрою.

З іншої сторони, ще влітку вийшла програма NBMiner 39.0, що дозволяє підняти максимальний хешрейт GPU до порога спрацьовування «крипто-обмежувача». Ці алгоритми були взяті на озброєння розробниками інших майнерів, дозволяючи розблокувати близько 70% від теоретичної продуктивності відеокарти.

Обговорити в форумі (коментарів: 62)

Intel сподівається на технологічний прорив завдяки тривимірним транзисторам Foveros Direct

На заході IEEE International Electron Devices Meeting 2021 компанія Intel позначила своє бачення розвитку напівпровідників до 2025 року і надалі. Чіпмейкер декларує збільшення щільності міжз'єднань в упаковці більш ніж у 10 разів, покращення щільності транзисторів на 30-50%, великі прориви у технологіях електроживлення та пам'яті, а також нові концепції у фізиці напівпровідників.

Intel

«В Intel ніколи не припиняються дослідження та інновації, необхідні для просування закону Мура. Наша група дослідження компонентів ділиться ключовими науковими досягненнями на IEDM 2021, пропонуючи революційні технології обробки та упаковки для задоволення ненаситного попиту на потужні обчислення, від яких залежать наша галузь і суспільство. Це результат невпинної праці наших найкращих учених та інженерів. Вони продовжують залишатися в авангарді інновацій для розвитку закону Мура», — розповів Роберт Чау (Robert Chau), старший науковий співробітник Intel та генеральний менеджер відділу досліджень.

Intel

Одним зі шляхів розвитку є технологія тривимірного пакування Foveros Direct, котра також забезпечує розмір контактних майданчиків менше ніж 10 мікронів. Вона значно збільшує щільність міжз'єднань для тривимірного компонування кристалів.

Intel

Ще однією перспективною розробкою є накладання кількох транзисторів, що знаменує перехід до ери пост-FinFET. Очікується, що це покращить масштабування логіки на 30-50% внаслідок розміщення більшої кількості транзисторів на квадратний міліметр.

Intel

Intel

Intel вже розробила перші у світі перемикачі живлення на основі GaN із кремнієвою структурою КМОН на 300-міліметровій пластині. Вони створюють основу для процесорів, здатних витримувати вищу напругу та одночасно зменшують кількість необхідних допоміжних компонентів. В області оперативної пам'яті йде тестування FeRAM із затримками читання/запису лише 2 нс.

Intel

Intel також прокладає шлях до просування закону Мура в епоху ангстрем, показуючи, як нові матеріали завтовшки всього кілька атомів можуть бути використані для створення транзисторів. На IEDM 2021 Intel продемонструвала першу у світі експериментальну реалізацію магнітоелектричного спін-орбітального логічного пристрою (MESO) при кімнатній температурі, яка показала потенційну можливість виготовлення нового типу транзистора на основі перемикаючих магнітів нанометрового розміру.

Intel

Intel

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

AMD Radeon RX 6500 XT помічена у складі Lenovo Legion T5

Lenovo випадково підтвердила існування відеокарти AMD Radeon RX 6500 XT. На сайті компанії було оновлено документ із характеристиками ігрових ПК Legion T5.

Radeon 5500

У ньому вперше фігурувала карта Radeon RX 6500 XT, але згодом документ був видалений. Як це зазвичай відбувається, файл залишився в Google Cache і був збережений для подальшого використання.

Lenovo

На жаль, Lenovo розкриває лише обсяг буфера GDDR6 в 4 ГБ і два відеовиходи: HDMI 2.1 та DisplayPort 1.4a. Попередником новинки є Radeon RX 5500, перелічена у списку вище.

З неофіційних джерел ми знаємо, що Radeon RX 6500 XT буде заснована на кристалі AMD Navi 24. У його арсеналі значаться 1024 потокові процесори та 16 блоків Ray Accelerators. Шина пам'яті складає 64 біти. Також не варто забувати про буфер Infinity Cache об'ємом 16 МБ.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 21)